IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Бизнесът и домакинствата ще се сблъскат с „продължителна нестабилност“

Централната банка на САЩ предупреди Конгреса за рисковете около втората вълна на COVID-19, която би навредила сериозно на финансовия сектор

22:30 | 12.06.20 г.
<p>
	Управителят на Фед Джером Пауъл.&nbsp;<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ очаква финансите на домакинствата и балансите на бизнеса да се сблъскат с „продължителна нестабилност“ в резултат на шока при икономическата активност, произтичаща от пандемията от коронавирус, се казва в доклад на централната банка до Конгреса.

В своя доклад за паричната политика до американските депутати, който излиза два пъти в годината,  Фед излага всички рискове, които смята, че ще попречат на евентуален икономически отскок по отношение на продукцията.

„Напрежението при домакинствата и балансите от икономическите и финансовите шокове от март вероятно ще създадат постоянни нестабилности“, се казва в доклада. 

Централната банка изтъкна редица други свои опасения, като силно несигурната перспектива за овладяване на епидемията, със значителен риск от възобновяване на инфекциите; потенциална вълна от фалити при бизнеса - по-специално сред малките предприятия - произтичаща от срива в потребителското търсене; несигурност относно перспективите за възстановяване на търсенето на работници и възможен натиск върху заплатите; големи натоварвания, появяващи се в държавните и местните финанси; и потенциално скъпа реконфигурация на глобалните вериги на доставка, разрушени от прекъсването на търговията.

„Въпреки увеличената устойчивост от финансовите и регулаторните реформи, приети след 2008 г., уязвимостта на финансовата система - най-вече тази свързана с ликвидността и зрелостта в небанковия финансов сектор, увеличи някои от икономическите ефекти от пандемията“, посочва Фед. „Очаква се уязвимостта на финансовия сектор да бъде значителна в близко бъдеще“, смятат още представителите на централната банка.

Комитетът по паричната политика на Фед тази седмица гласува за запазване на основните лихви, а централните банкери посочиха, че не предвиждат увеличаването им до 2022 г.

В първите си прогнози от декември насам Комитетът посочи, че очаква ниво на безработицата от 9.4% до края на годината, както и забавяне на инфлацията под целта на Фед от 2% до 2022 г. заради по-слабото търсене. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още