IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед укрепва оценката си за икономиката, остявайки лихвите до нулата

Според централната банка рисковете намаляват, като месечните покупки на активи остават на равнището от 120 млрд. долара

21:49 | 28.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководството на Федералния резерв укрепи оценката си за икономиката в сряда и сигнализира, че рисковете намаляват, оставяйки основната лихва близо до нулата и запазвайки темпа на покупки на активи на ниво от 120 млд. долара месечно.

„На фона на напредък при ваксинациите и силна подкрепа при политиките индикаторите на икономическата активност и заетостта укрепват“, се казва в позицията на Федералната комисия по отворения пазар, цитирана от Bloomberg. „Секторите, които са най-неблагоприятно засегнати от пандемията, остават слаби, но показват подобрение. Инфлацията се ускори, отразявайки до голяма степен преходни фактори“, се казва още в позицията.

От Фед посочват също, че „рисковете за икономическата прогноза остават“, което е смекчаване на досегашния тон, когато се казваше, че пандемията представлява „значителен риск“.

Пауъл и неговите колеги заседаваха на фона на растящия оптимизъм за американското възстановяване, подпомогнат от продължаващата кампания по ваксиниране в страната и агресивната парична и фискална подкрепа. Очаква се президентът Джо Байдън да представи нов план за 1,8 трлн. долара за разширяване на достъпа до образование и детска грижа в реч по-късно в сряда.

Но в същото време новият пик на пандемията в някои части на света хвърля сянка върху световните прогнози за растеж, давайки на централната банка причини да не бърза с оттеглянето на подкрепата. От Фед не се притесняват твърде много за ускорението на инфлацията, посочвайки, че скокът на цените миналия месец е бил по-висок заради свързания с пандемията спад за март 2020 г.

Решението на Федералната комисия по отворения пазар от сряда е единодушно.

Ръководството на банката повтори, че няма намерение да променя темпа на покупка на облигации, докато няма „значителен по-нататъшен напредък“ по целите за заетост и инфлация. Целевият обхват на основната лихва по федералните фондове остава на ниво от нула до 0,25%, където се намира от март 2020 г.

Управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че възстановяването е „неравно и далеч от завършено“. Въпреки че посочи възможността натискът на инфлацията да се усили през идните месеци, тези „еднократни увеличения на цените е вероятно да имат само преходен ефект върху инфлацията“, посочи той, цитиран от CNBC.

Паул добави, че все още не е дошло време да се говори за ограничаване на приспособителната политика, включително покупките на активи.

„Ще е необходимо известно време, преди да видим съществен по-нататъшен напредък“, каза той.

Според проучване на Bloomberg американската икономика ще нарасне с най-бърз темп от три десетилетия през тази година, като Фед се очаква по-късно през 2021 г. да обяви, че ще започне постепенно да забавя темпа на покупки.

Ръководството на централната банка подкрепя експанзионистичната фискална политика с довода, че милиони американци все още са безработни и може да останат такива за по-дълъг период, ако не намерят скоро работа.

В същото време от срещата си през март членовете на Комисията по отворения пазар наблюдават продължаващия ръст на индекса S&P 500. В същото време доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която записа силен ръст през първото тримесечие, се стабилизира на ниво около 1,6%. От своя страна през март пазарът на труда в САЩ е прибавил най-много нови работни места от седем месеца насам.

По думите на Пауъл този напредък е излизане от дълбоката дупка на пандемията – процес, който миналия месец той определи като „неравен и далеч от завършване“.

* Материалът е допълнен с коментар на Джером Пауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Един човек вървял. Паднал в една дупка и като постоял в дупката си казал:- Ако не изляза до 2 часа ще си ходя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Според централната банка рисковете намаляват, като месечните покупки на активи остават на равнището от 120 млрд. долараИли как се разтягат локуми за да се прикрие вече опасната инфлация..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още