Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Федералният резерв запазва лихвите непроменени

Централната банка на САЩ сигнализира, че през следващите месеци няма вероятност за увеличаване на лихвените проценти

Федералният резерв запазва лихвите непроменени

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Ройтерс

Комитетът по парична политика към централната банка на САЩ остави основния лихвен процент без промяна, като сигнализира, че през следващите месеци няма вероятност за увеличаване на лихвите, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Федералният резерв остави лихвения си процент, който се отнася за потребителските и бизнес кредитите, на равнище от 2,25 - 2,5%.

Политиката на Комитета по парична политика да държи лихвата ниска помaга за поддържане на ниски разходи при теглене на заеми, за повишаване на цените на акциите и поддържа стабилен растежа на американската икономика.

Днешното решение бе очаквано, въпреки натиска от страна на президента Доналд Тръмп върху Фед да намали драстично лихвите си, за да помогне за ускоряване на икономическия растеж.

„Пазарът на труда остава силен…икономическата активност расте до солидно ниво“ през последните седмици, заявиха от Фед само ден след апела на Тръмп лихвите да бъдат намалени.

От Комитета по паричната политика заявиха, че икономиката се намира в добра форма на фона на ръста при работните места.

По време на своето двудневно заседание Фед също така намали и размера на лихвите за свръхрезервите до 2,35% от 2,40 на сто, за да гарантира, че основния лихвен процент за еднодневни заеми остава в рамките на текущият целеви спектър.

Основната загриженост на централните банкери е текущото „приглушено“ ниво на инфлация, което продължава да не отговаря на целите на Фед за ниво от 2%.

В своето изявление от централната банка посочват, че неотдавнашното забавяне на инфлацията може да се окаже по-устойчиво от очакваното, което означава, че вече не може да се изтъква като причина спада в цените за електроенергия.

Актуалните данни показват, че сегашното ниво на инфлация е около 1,5%, което би било проблем, ако това значи, че домакинствата и бизнесът имат съмнения относно състоянието на икономиката и не рискуват да увеличат своите разходи.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите