IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика вероятно ще се свие с 6,5% през тази година

Това прогнозираха правителствените икономически съветници

16:51 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика ще се свие с 6,5% тази година заради пандемията на коронавирусa, прогнозираха правителствените икономически съветници във вторник, като добавиха, че спадът ще се ускори, ако броят на заразените с коронавирус се увеличи.

Мрачните перспективи се появиха, след като премиерът на най-населената провинция в Германия, Северен Рейн-Вестфалия, възобнови извънредното положение в град Гютерсло до 30 юни след обособяване на огнище на коронавирус в месокомбинат там.

„Очаква се пандемията от коронавирус да предизвика най-големия спад в германската икономика от основаването на Федералната република. Но очакваме възстановяването да започне през лятото “, каза председателят на Германския съвет на икономическите експерти Ларс Фелд, цитиран от Ройтерс.

Икономическият съвет прогнозира, че през тази година германската икономика ще се свие с 6,9%. Съветът заяви, че очаква бавно възстановяване през втората половина на годината, като прогнозата е брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 4,9% през следващата година.

„Това означава, че БВП вероятно няма да се върне към своето предпандемично ниво поне до 2022 г.“, се казва в съобщението на съвета и се добавя, че стимулиращите мерки на правителството вероятно ще подкрепят възстановяването.

Правителството трябва да продължи експанзивната си фискална политика през следващата година и да избягва дебата за консолидиране на публичните финанси преди 2022 г., каза Фелд.

Кабинетът на канцлера Ангела Меркел прие допълнителен бюджет през миналата седмица, за да финансира пакета си от стимули, като така новите заеми ще нараснат до рекордните 218,5 милиарда евро (245,35 милиарда долара) тази година.

Фелд изрази увереност, че повторната блокада и вторият икономически спад могат да бъдат избегнати, тъй като властите и гражданите са се научили да се адаптират към новия риск от заразяване и са по-предпазливи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още