IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ се свива най-много за последните три години

Вносът, който е показател за силата на вътрешната икономика, спада на годишна база с 4,4%

12:13 | 09.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският износ регистрира най-големият си годишен спад за последните три години през юни, подчертавайки тежкото положение в производствения сектор на фона на ескалиращото напрежение в световната търговия, съобщава Bloomberg.

Доставките за външните пазари намаляват с 8% спрямо същия месец на миналата година – най-голямото свиване от юли 2016 г. Вносът, който е показател за силата на вътрешната икономика, спада на годишна база с 4,4%.

Последните данни са поредното доказателство, че разчитащите на износа предприятия се представят зле, заплашвайки да изпратят растежа на най-голямата европейска икономика на отрицателна територия. Двама от основните търговски партньори на Германия – САЩ и Китай, остават в остра търговска война помежду си.

Големи германски компании като Continental, Daimler, BASF и Lufthansa намаляват своите очаквания за финансовите резултати през последните седмици на фона на глобалната геополитическа несигурност.

Икономисти от Commerzbank прогнозират, че Китай вероятно  ще промени фундаментално начина, по който управлява икономиката си, като последици ще има и за Германия и еврозоната.

Commerzbank освен това понижи прогнозите си за икономическия растеж в Германия и еврозоната за 2020 г. съответно до 0,8% и 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 4 години
Свива се не само изноосът ,но и производството, което е обективен показател за навлизането в рецесия.Очевидно боносите които западноевропейските икономики получиха от заемането на пазарите на бившите соц.страни изчерпиха своето положително действие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още