Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Goldman Sachs предупреди за предстоящ край на някои криптовалути

Ръководителят на отдела за инвестиционно проучване на банката е разтревожен от силната взаимна зависимост между дигиталните пари

Goldman Sachs предупреди за предстоящ край на някои криптовалути

Снимка: Ройтерс

Сривът на криптовалутите, който изтри 500 млрд. долара от пазарната им стойност през последния месец, може да се окаже много по-тежък. Това предупреждава Стив Стронгин, ръководител на отдела за инвестиционно проучване на Goldman Sachs Group Inc.

Повечето дигитални валути е малко вероятно да оцелеят в сегашната си форма, като инвеститорите трябва да са подготвени, че някои от тях ще загубят цялата си стойност, посочва той в доклад на банката.

Макар да не дава конкретни срокове за новите загуби в цената на съществуващите валути, той заяви, че последното непостоянство в стойността им е сигнал за балон, а тенденцията различни валути да имат еднакво движение е лишена от смисъл. 

Още по темата

„Силната взаимна зависимост между различните криптовалути ме тревожи“, заяви той и допълни, че „заради отсъствието на вътрешна стойност валутата, която няма да оцелее, ще се търгува на нула“.

По думите му днешните дигитални валути нямат силата да се задържат в дългосрочен план заради увеличеното време на трансакциите, предизвикателствата в сигурността им и високите разходи за поддържането им. Според Стронгин въвеждането на регулирани фючърси на биткойна няма да реши тези проблеми и отхвърли идеята за предимството на първия с мотива, че малко от обещаващите интернет компании от времето на дот-ком балона са оцелели след 90-те години.

„Дали някоя от днешните криптовалути ще бъде Amazon или Google? Или ще свършат като многото вече нефункциониращи търсачки? Само защото се намираме в спекулативен балон, не означава, че настоящите цени няма да се увеличат за няколко оцелели“, заяви той и допълни, че това най-вероятно означава, че „повечето, ако не и всичките“ криптовалути „никога няма да изживеят отново скорошния си максимум“.

Въпреки това Стронгин се изказа по-оптимистично за технологията блокчейн, която стои в основата на дигиталните валути, посочвайки, че тя може да помогне за подобряването на финансовата отчетност. Въпреки това той предупреди, че състоянието на сегашната технология не предлага необходимата скорост за пазарни трансакции.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
Sakamano до: khao
преди 1 година
Ами явно не си схванал идеята. LN транзакциите са изнесени извън блок веригата, тъй че големината на блоковете не се променя. Сигурността е достатъчно висока, във всеки случай е по-добра отколкото при банковите карти, а и LN ще се ползва за малки транзакции - до няколко стотин долара. Ако ти е нужна по-висока сигурност, или за по-голяма сума можеш да си ползваш стандартните биткойн портфейли.
1
 
3
 
3
khao до: red6
преди 1 година
Няма профилна снимка
за тока не се знае още, но сигурноста със сигурнот пада. Видях ква им е идеята, но да видим как ще е реализират :) ... обаче питам като има милиарди транзакции на ден, и при положение че всички ще се пазят и при мен, (нали е децентрализирна систем) аджеба колко голям хард диск ми трябва ? 100Г, 200Г ... ами ако един ден наистина стане основно платежно средство ? Трябва ли да нося малък дата център на гърба си ?
2
 
3
 
2
red6 до: Sakamano
преди 1 година
Няма профилна снимка
За тая простотия "lightning network" вече слушахме. Само, дето има едно голямо НО при нея - или ще се увеличи консумацията на ток или ще падне сигурността на транзакциите. Или, вероятно, и двете.
7
 
10
 
1
преди 1 година
В момента съществуват хиляди криптовалути - ясно е, че повечето от тях няма да оцелеят. Добре ще е да се отсее зърното от плявата. Що се отнася до скоростта на транзакциите, това скоро ще се промени - вероятно до средата на годината ще се развие технология, която позволява извършването на милиарди биткойн транзакции дневно.

Още от Новини
Фед реши да запази основните лихви непроменени до края на годината