IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отчете по-добри от очакваното данни за индустриалното производство

В същото време безработицата в Страната на изгряващото слънце достигна най-ниските си стойности от 25 години

14:09 | 29.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японското индустриално производство се е понижило по-малко от очакваното миналия месец, като в същото време стана ясно, че безработицата в страната е достигнала до най-ниската си стойност от 25 години насам. Това изпраща положителен сигнал за постепенното възстановяване на икономиката след свиването ѝ през първото тримесечие въпреки нарасналия риск за прогнозите от търговския протекционизъм на САЩ, предава Ройтерс.

Конфликтът между САЩ и редица световни икономики, включително големият пазар за износ на Япония – Китай, внесе смут сред инвеститорите и законодателите, които се притесниха, че споровете може да окажат отрицателен ефект върху световната икономика.

Представянето на производителите по всяка вероятност ще бъде от ключово значение за прогнозите за икономическия растеж. 

Според данните индустриалното производство в Страната на изгряващото слънце се е свило с 0,2% на месечна база през май, което не е толкова лоша новина, тъй като е под очакванията за понижение от 1,1%. През април е отчетен ръст от 0,5%.

В същото време прогнозите за следващите месеци са още по-положителни. Според проучване на икономическото министерство производството се очаква да нарасне с 0,4% през юни и 0,8% през юли – окуражителен знак за капиталовите разходи.

Икономистите очакват продукцията да продължи да нараства постепенно, тъй като отвъдморските икономики набират сила, въпреки че тревогите за търговията заради действията на САЩ продължават да са основен източник на риск.

„Можем да кажем, че икономиката се намира на пътя на възстановяването“, заяви Хироаки Муто, икономист към Tokai Tokyo Research Center.

В петък също така стана ясно, че безработицата през май е достигнала стойности от 2,2% - дъно за последните 25 години. В същото време съотношението между работните места и молбите за работа – мярка за търсенето на работници, нараства до 1,6 пункта от 1,5 пункта през април – най-високата стойност от януари 1974 г.

Японската икономика се очаква да се възстанови през второто тримесечие след свиването си през първите три месеца на година, което сложи край на най-дългия период на растеж от 80-те години на миналия век.

По-малкият от очакваното спад на производството и затягането на пазара на труда може да предложат и необходимите стимули на Японската централна банка. Силният трудов пазар трябва да окаже възходящ натиск върху заплатите, което предполага и ускоряване на инфлацията.

Спадът на производството през май се дължи на понижение от 6,9% в производството на автомобили и 1,9% при стоманата, използвана в строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още