IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отчита най-големия спад в износа от десетилетие

Икономиката на страната изпада в дълбока криза, а японските мениджъри не вярват, че нещата ще се оправят бързо

13:06 | 20.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мъж минава по пешеходен надлез привечер в Япония.&nbsp;&nbsp; <em>Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Мъж минава по пешеходен надлез привечер в Япония.   Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Износът на Япония спадна през първата половина на годината заради ефекта от глобалната пандемия на коронвируса с най-голям темп от повече от десет години. Както обяви в понеделник правителството, износът на третата по големина в света икономика е спаднал с 15,4 процента на годишна база до около 32,4 трилиона йени (261 милиарда евро) в сравнение със същия период на миналата година.

Това е най-високият спад за полугодие след спада на износа с 22,8% през втората половина на 2009 г. вследствие на световната финансова криза. Причината е рязък спад в търсенето в чужбина за японски автомобили и други индустриални стоки поради пандемията.

Само важният за износа сектор на автомобилите в Япония е отчел спад на износа с 30,9%. По отношение на авточастите Япония трябваше да преглътне понижение с 29 процента в сравнение със същия период на предходната година. Номер три в световната икономика отчита търговски дефицит от 2,24 трилиона йени през първата половина на годината, което е най-големият дефицит от втората половина на 2014 г. насам.

Така за четвърто поредно полугодие Япония е на загуба в търговското си салдо. Вносът на страната намалява с 11,6 процента до 34,6 трилиона йени през отчетния период, което е най-високият спад от втората половина на 2016 г.

И износът, и вносът на Япония спадат за трето поредно полугодие. В търговията със Съединените щати излишъкът на Япония се свива с 49,3% до 1,75 трилиона йени и по този начин повече, отколкото през първата половина на 2009 г., когато търговският излишък на Япония със Съединените щати се стопи с 67 процента, припомня Ройтерс.

Износът на Япония за най-голямата икономика в света намалява с 27,2% на годишна база, главно поради по-ниското търсене на японски автомобили. Вносът от Съединените щати е спаднал с 9,7 процента.

Износът за Китай, където избухна пандемията, спада с 3,6 процента на годишна база до 6,78 трилиона йени. Вносът от втората по големина икономика в света намалява с 6,7 процента до 8,48 трилиона йени. В резултат на това Япония отчита търговски дефицит от 1,7 трилиона йени с поднебесната империя. За цяла Азия, включително Китай, излишъкът на Япония се е свил с 20.5% до 1.37 трилиона йени.

Със страните от Европейския съюз (ЕС) Япония отчита търговски дефицит от 729,9 милиарда йени. Износът за ЕС намалява през първата половина на годината със 17,7 процента до 3,21 трилиона йени, а вносът - с 11,3 процента до 3,94 трилиона йени.

Заради глобалната пандемия индустриалното производство на Япония спадна и страната изпадна в рецесия. Едва за втората половина на тази година икономистите в Токио очакват ситуацията бавно да се подобри. Компаниите в страната обаче не очакват бърз подем: настроението сред мениджърските етажи засега остава песимистично, както показа неотдавнашна анкета на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още