IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка не възнамерява да засили паричното облекчение

Целта за придържане към ниво на инфлация от 2% се превръща в глобален стандарт, посочва Ютака Харада

11:48 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) не вижда необходимост от предприемане на допълнителни мерки за подпомагане на правителствения план за стимулиране на икономиката и не възнамерява да засилва паричното облекчение, заяви Ютака Харада, члена на борда на японския банков регулатор и голям привърженик на рефлационната политика,цитиран от Ройтерс.

Коментарът на Харада е предшестван от изказването на управителя на ЯЦБ Харухико Курода, който подчерта желанието на банката да запази своя ограничен арсенал в случай че икономиката на Япония бъде изложена на по-големи външни рискове. 

Правителството ще представи по-късно днес своя икономически пакет за 26 трлн. йени (240 млрд. долара), включващ фискални разходи в размер на 13,2 трлн. йени, насочени към ускоряване на растежа в третата по големина икономика в света на фона на негативния глобален натиск.

Харада, който е част от 9-членния съвет на ЯЦБ, заяви, че централната банка трябва да продължи със своите настоящи парични стимули, което би повишило цените и лихвените проценти.

„Като се има предвид, че сегашните ниски лихвени проценти са били причинени от дефлационната парична политика в миналото, единственият начин е да изчакаме повишаването на цените и лихвените проценти, като същевременно продължим с текущите парични облекчения, насочени към поддържане на икономически растеж“, коментира Харада.

Той посочи, че централната банка трябва да се придържа към целта си за ниво на инфлация от 2%, което засили икономиката и стабилизира валутния пазар, тъй като същата цел от 2% е приета и от други напреднали икономики, което я превръща в „глобален стандарт“.

Трудни времена заради ниските проценти

Годините на печатане на пари от страна на ЯЦБ не успяха да ускорят инфлацията и понижиха дългосрочните лихви близо до нулата, което предизвика критики от страна на финансовите институции, сблъскали се с стесняване на маржовете и спад при печалбата.

Харада, който е силен привърженик на агресивното парично облекчаване, отговори на критиките, посочвайки, че проблемите при управлението на банките всъщност са „структурни проблеми“, причинени от по-големите спестявания и по-слабото търсене на заеми.

Той призова банките да се справят с този проблем, казвайки, че повишаването на лихвите не е решение.

„Ако лихвите се повишат, това може да намали търсенето на заеми, да доведе до спад на цените, а йената да поскъпне и да предизвика рецесия и фалити, което ще доведе до увеличаване на кредитните разходи на банките“, предупреди Харада.

Банките трябва да могат да увеличават печалбите чрез даунсайзинг и пренасочване към печелившия бизнес, посочва още банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още