IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка се отказа от целта си за 2-процентова инфлация

На заседанието си в петък банката реши да запази паричната си политика без промяна

09:49 | 27.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка в петък (27 април) се отказа от целта си от инфлация от около 2% - нов сигнал, че Япония тепърва трябва да се отърве от продължителния си период на спадащи цени, съобщава Wall Street Journal (WSJ).

Централната банка по-рано заяви, че очаква инфлацията да удари 2% в края на финансовата година, приключваща през март 2020 г.

Когато гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода пое поста през 2013 г., той заяви, че иска да постигне инфлация от 2% в рамките на две години. Оттогава насам трябваше да отложи тази цел шест пъти. През март базисните потребителски цени, които включват волатилните цени на свежите храни, се повишиха с 0,9% на годишна база.

В същото време по време на заседанието си ЯЦБ остави и паричната си политика без промяна, показвайки готовността да се придържа към радикалната си програма за улеснения, докато Федералният резерв повишава лихвените проценти.

ЯЦБ гласува с 8 на 1 да запази целта си за доходността по 10-годишните японски държавни облигации около нулата и лихвения процент по краткосрочните депозити на равнище от -0,1%. Банката освен това потвърди ангажимента си да купува държавни облигации с годишен темп от около 80 трлн. йени (732 млрд. долара). Инвеститорите възприемат това обещание като символичен показател за ангажимента на банката към облекчаване, макар че реалните покупки са под този темп.

Ангажиментът на Япония да остави лихвените проценти на рекордно ниски нива контрастира със САЩ, където доходността по 10-годишните държавни облигации мина 3% по-рано тази седмица. Доларът укрепна спрямо йената заради разликата в лихвените проценти.

Срещата в петък бе първата, откакто Курода получи нов 5-годишен мандат като гуверньор през април. Масайоши Амамия, представител на ЯЦБ от кариерата, и Масазуми Уакатабе, професор по икономика, се присъединиха към управителния съвет през март като заместник-управители.

Банката представи прогнозите си за годината до края на март 2021 г. за пръв път, заявявайки, че очаква икономиката да се разрасне с 0,8% през тази година. Това предполага, че банката не очаква голямо влияние от увеличаването на данъка върху потреблението, планиран за октомври 2019 г., макар че предишното увеличение доведе до свиване на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още