Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Японската централна банка вероятно ще намали прогнозите си за инфлацията

По всяка вероятност лихвите ще бъдат запазени без промяна, както и оптимистичната оценка, че японската икономика ще продължи да се разраства умерено

Японската централна банка вероятно ще намали прогнозите си за инфлацията

Сградата на Японската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

 

Японската централна банка се очаква да намали прогнозата си за инфлацията при преразглеждането на паричната политика следващата седмица според източници на Ройтерс. Причините това да се налага да бъде направено е понижаването на цените на петрола и влошаването на перспективите пред глобалната икономика, които превръщат във все по-голямо предизвикателство постигането на амбициозната цел за инфлацията от 2%.

Още по темата
Но ЯЦБ вероятно ще запази оптимистичната си оценка, че японската икономика ще продължи да се разраства умерено, тъй като се очаква глобалният растеж да се завърне към по-бърз темп по-късно през годината, посочват източници, близки до централната банка.

Цените на петрола са спаднали значително след последните икономически оценки на Японската централна банка през октомври и това е основание да се смята, че ще се отрази на предстоящите прогнози.

Очаква се централната банка да запази лихвите без промяна по време двудневната си среща, която трябва да приключи на 23 януари. Тогава ще бъде публикуван и тримесечният доклад за японската икономика, който ще включва прогнози за растежа и инфлацията до 2021 г.

Според текущите прогнози, направени през октомври, Японската централна банка очаква основната потребителска инфлация да достигне 1,4% през фискалната година, започваща през април, и 1,5% през следващата година.

Проучване на Ройтерс през декември показа, че анализаторите очакват основната потребителска инфлация да достигне 0,7% през фискалната 2019 г., което е наполовина по-ниско от прогнозираното от банката.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Кьоре е скептичен за свиването на „наказателните лихви“ за банките