IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания расте по-бързо от очакванията

БВП за цялата 2017 г. обаче се покачва с най-бавно темпо за последните пет години

12:27 | 26.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания нараства по-бързо от очакванията и през четвъртото тримесечие на 2017 г. БВП се увеличава с 0,5% след ръста с 0,4% през трите месеца до септември, съобщи Bloomberg, цитирайки предварителни оценки. В сравнение със същото тримесечие на 2016 г. икономиката е нараснала с 1,5%, което също е над очакванията за 1,4%.

Ръстът обаче като цяло се забавя през 2017 г., отчитайки дори най-слабото темпо на възстановяване на икономиката от пет години насам, тъй като потребителите и бизнеса усетиха последствията от вота за напускане на Европейския съюз.

За сравнение, ръстът на БВП през 2017 г. достига 1,8% спрямо 1,9% през 2016 г. Очакванията са дори растежът да се забави още през тази година до 1,4% заради натиска от инфлацията и отлагането на инвестициите от страна на компаниите, докато се изясни ситуацията около Brexit. 

“Въпреки лекото покачване през последното тримесечие, по-голямата картина показва по-бавен и неравномерен растеж на икономиката”, коментира Дарън Морган от Бюрото за национална статистика на Великобритания.

Покачването на БВП през последните три месеца на 2017 г. се дължи основно на по-доброто представяне на секторите на услугите и производството, докато строителството в Обединеното кралство се свива за трето поред тримесечие.

По-рано тази седмица стана ясно, че броят на хората, които работят във Великобритания, е нараснал неочаквано за периода септември – ноември, като в същото време заплатите в страната растат с най-бързо темпо от близо година.

Пазарните анализатори ще проследят по-късно през деня изказването на председателя на централната банка на Великобритания Марк Карни. Регулаторът увеличи лихвените проценти през ноември за първи път от десетилетие, тъй като банкерите смятат, че резкият спад на безработицата скоро ще започне да повишава заплатите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още