IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония се понижава с рекордно бърз темп

Увеличаването на данъка върху продажбите и разрастването на китайската зараза внасят допълнителен негативен заряд върху икономическите перспективи на страната

14:41 | 31.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индустриалното производство на Япония се е понижило с рекордно бърз темп през четвъртото тримесечие на фона на по-слабото търсене на вътрешния пазар и отвъд граница, което засилва перспективите за свиване на третата по големина икономика в света за последните три месеца на 2019 г. съобщава Nikkei Asia Review. 

Други данни показаха, че продажбите на дребно в страната се понижават за трети пореден месец през декември, което добавя допълнителни опасения относно нивото на потребителските разходи, засегнати от увеличаването на данъка върху продажбите от 8% на 10% през октомври.

Придобиващата все по-заплашителни мащаби зараза, чието огнище се намира в Китай, увеличава рисковете пред японската икономика, тъй като китайският пазар е втори по големина експертен пазар за Япония, а китайците представляват 30% от всички туристи, посетили островната страна.

Фабричното производство на Япония се понижава през октомври-декември с 4 на сто, отбелязвайки най-бърз темп на спад от 2013 г., сочат данни на Министерството на икономиката, търговията и индустрията.

Все пак, на месечна база, този показател нараства с 1,3% през декември, като успява да надмине очакванията на икономистите за ръст от 0,7 на сто. За ноември производството отчита спад от 1%, докато за октомври понижението възлиза на 4,5 на сто.

Анкетирани от министерството местни производители очакват показателят да нарасне с 3,5% през януари и с 4,1 на сто през февруари.

Министерството подкрепи оценката си за производството, като заяви, че то ще остане слабо. Продажбите на дребно, ключов показател за потреблението, се понижават с 2,6% през декември, спрямо същия месец година по-рано, за трети пореден месец, докато икономистите очакваха 1,8-процентно понижение.

Анкетирани от Ройтерс анализатори прогнозират, че икономиката ще се свие с 3,6% през октомври-декември на годишна база, като добавят, че тя ще се разшири скромно през текущото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още