IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство във Великобритания надмина очакванията

Вносът на петрол увеличи търговския дефицит на страната

13:12 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство във Великобритания нарасна с 0,4% през ноември 2017 г. на месечна база при ревизиран ръст от 0,2% през октомври, съобщи tradingeconomics.com. Освен това резултът за ноември е над пазарните очаквания за повишение от 0,3%.

Най-голям принос за силния ръст има енергийният сектор с повишение от 3,2% след отчетен спад през октомври с 2,7%, което се дължи на по-студеното от обикновено време в Обединеното кралство през ноември. Производството и в промишлеността нараства с по-бърз темп от 0,4%. На годишна база ръстът на промишлената продукция е с 2,5%. 

При строителната продукция пазарът отчита повишение също с 0,4% на годишна база, но това все пак е най-малкото увеличение на строителната активност от март 2016 г., когато тя се свива с 0,07%. Общият брой на жилищата нараства със 7,8%.

Износът на стоки и услуги от Великобритания се увеличава с 0,6% до 52,65 милиарда паунда през ноември 2017 г. Износът на стоки нараства с 1%, а на услуги – с 0,2%. Вносът на стоки и услуги пък се повишава с 1,6% до най-високата си стойност от 55,45 милиарда паунда през ноември.

Вносът на стоки е скочил с 2,1%, като най-голям дял заема петролът с 15,9% увеличение. Сред търговските партньори вносът на стоки от страни извън Европейския съюз се е увеличили с 6,7%, основно от Канада, Швейцария, Норвегия, САЩ и Китай. От друга страна, вносът е намалял от Испания и Германия.

Търговският дефицит в страната нараства с 0,5 милиарда до 2,804 милиарда паунда. Това е най-големият търговски дефицит във Великобритания от месец юни миналата година главно заради увеличения внос на горива, предимно петрол, от страни извън ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още