IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забавя, а търговският излишък намалява

Окончателните данни потвърдиха първоначалната оценка, публикувана от Евростат на 30 юни

14:40 | 16.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната се забави през юни след сериозно ускоряване през първите месеци на 2021 г., потвърдиха официалните данни в петък, докато търговският излишък на блока се сви през май поради спад на износа, съобщи Ройтерс.

Статистическата служба на Европейския съюз Евростат заяви, че потребителските цени в 19-членния валутен блок са нараснали с 1,9% през юни, малко по-слабо от увеличението с 2% през май. Това е първото забавяне на инфлацията от септември миналата година.

евростат евростат

Окончателните данни потвърдиха първоначалната оценка, публикувана от Евростат на 30 юни.

Основната инфлация, която изключва волатилните компоненти като непреработени храни и енергия, беше потвърдена на ниво от 0,9% през юни. По-тясната мярка, която премахва цените на алкохола и тютюна, също беше потвърдена на 0,9%, малко по-ниска от равнището от 1% през май.

Европейската централна банка очаква инфлацията да нарасне по-късно през годината, но даде да се разбере, че ускорението се дължи главно на еднократни фактори, тъй като световната икономика се възстановява от най-лошата фаза на пандемията с коронавирус. Следователно няма да бъде предприето затягане на паричната политика и лихвите остават свръхниски за години напред.

Цените на енергията допринесоха с 1,16 процентни пункта към общата инфлация от 1,9%.

В отделно съобщение Евростат заяви, че търговският баланс на еврозоната от търговията със стоки с останалия свят показва по-малък излишък през май, отколкото през април.

През май блокът е изнесъл стоки на стойност 188,2 млрд. евро и е внесъл стоки за 180,7 млрд. евро стоки, а излишъкът е в размер на 7,5 милиарда евро.

През април излишъкът беше 10,9 милиарда евро, най-вече поради по-големия обем на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още