Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в Китай се забавя до 1,7% през септември

Цените на свинското месо в страната нарастват с най-слабия темп от над една година

Инфлацията в Китай се забавя до 1,7% през септември

Снимка: Dan Brouillette/Bloomberg

Индексът на потребителските цени в Китай се повишава през септември, като цените на храните също нарастват въпреки драстичното забавяне на ръста при цените на свинското месо, съобщава CNBC.

Индексът на потребителските цени в страната се е повишил с 1,7% през септември в сравнение със същия месец преди година, посочват от Националното статистическо бюро на Китай. В същото време анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха показателят да нарасне с 1,8%. Увеличението през септември е значително по-слабо от данните за август, когато индексът нарасна с 2,4%. 

Още по темата

Като цяло цените на храните се повишават с 7,9% през септември на годишна база, като тези на пресните зеленчуци нарастват със 17,2%.

Цените на свинското месо се увеличават с 25,5%, като тук се забелязва забавяне на фона на силните ръстове от над 100%, наблюдавани през по-голямата част от последните 12 месеца. През август цените на свинското месо нараснаха с 52,6%.

Данните за септември отчитат най-бавния темп на растеж на цените на свинското от юни 2019 г.

През първите три тримесечия на годината вносът на свинско месо в Китай е нараснал повече от два пъти спрямо същия период през 2019 г. Вносът на говеждо месо се е увеличил с 38,8% през това време. Китайският внос на американски селскостопански продукти за същия период е нараснал с 44,4% на годишна база.

Индексът на цените на производител се понижава през септември с 2,1% в сравнение със същия месец през 2019 г., като спадът е по-голям от прогнозата на анализаторите за понижение от 1,8%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Русия предпазливо остави лихвите без промяна