IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай през април надмина очакванията

Поскъпването на суровините и силното икономическо възстановяване на Китай помагат на вноса на страната да нарасне с най-бързите си темпове от януари 2011 г.

10:31 | 07.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Китай е нараснал по-силно от очакваното през април на фона на икономическите стимули в глобален мащаб, които подкрепят търсенето, докато вносът в най-голямата икономика в Азия скача заедно с растящите цени на суровините, съобщава Bloomberg. 

Китайският износ се увеличава с 32,3% в доларово изражение през април спрямо година по-рано, докато вносът нараства с 43,1 на сто, сочат митнически данни. Търговският излишък на страната достига 42,85 млрд. долара за разглеждания месец.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха 24,1% увеличение на износа и 44% ръст при вноса.

Апетитът в глобален мащаб към китайски стоки остава силен благодарение на пакетите от стимули, въведени от развитите икономики и на статута на Китай като най-голям износител в света.

„Данните за износа ясно отразяват възстановяваща се и разрастваща се глобална икономика“, коментира ситуацията Хао Джоу, икономист в звеното на Commerzbank AG в Сингапур. „Силата при вноса и износа сигнализира, че преработващата промишленост на Китай все още превъзхожда сектора на услугите и води икономическия скок“, добавя той.

китай китай

През април САЩ бяха най-големият пазар по отношение на износа на Китай, като общо 15,9% от експортираните китайски стоки са били насочени към страната. Държавите от Югоизточна Азия представляват 15,6% от същия износ, докато Европейският съюз – 15,1%.

Покачващите се цени на суровините и силното икономическо възстановяване на Китай помагат и на вноса на азиатската страна, който нараства с най-бързите си темпове от януари 2011 г. Ниската база отпреди година също помага за силните данни.

Количеството внесена в Китай желязна руда нараства с 6,7% през първите четири месеца на годината в сравнение със същия период на 2020 г., докато стойността на тези доставки се увеличава с 82,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още