Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Жан-Клод Трише: Европа е в различна вселена от САЩ

Що се отнася до основната инфлация, в Европа не сме още на притеснително ниво, коментира бившият управител на ЕЦБ

Жан-Клод Трише: Европа е в различна вселена от САЩ

Жан-Клод Трише. Снимка: Bloomberg L.P.

Различаващите се инфлационни тенденции означават, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не се намира в същата позиция като американския Федерален резерв, когато става въпрос за ограничаване на паричната подкрепа. На това мнение е бившият управител на ЕЦБ Жан-Клод Трише.

Още по темата

Французинът, който бе начело на ЕЦБ от 2003 г. до 2008 г., смята, че е възможно Управителният съвет да забави извънредните покупки на облигации до нива, наблюдавани по-рано по време на пандемията, когато заседава в четвъртък. Той обаче не очаква ръководството да последва пътя на Фед, който по всяка вероятност ще започне да свива стимулите още тази година.

“Ние сме в различна вселена, струва ми се, в САЩ и в Европа”, коментира Трише в интервю за Bloomberg TV. “В САЩ има ангажимент да се купува точно същото количество всеки месец и това е ясен ангажимент. Намаляването значи нещо. В Европа има гъвкавост”, допълни той. 

Трише също така предупреди, че инфлационният натиск в двата региона не може да бъде сравняван, особено когато се наблюдават индикаторите, които елиминират ефектите от волатилните цени на енергията и храните.  

“В Европа не сме все още, що се отнася до основната инфлация, на ниво, което да е притеснително”, смята Трише. “Каквото и решение да вземат, радостно е да се види, че европейската икономика расте по-бързо от очакваното”, добави той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
Ernan Kortes до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тая злоба ще те изяде..
1
 
1
 
3
преди 1 месец
добре че сте двамцата , вовата и кортес , та да ни спасявате с прозренията си и да ни остава по някоя и друга огризка ... :)))
3
 
2
 
2
дядя Вова до: Ernan Kortes
преди 1 месец
"Защо да гледаме и да чакаме палачите си да ни унищожават без да им мигне окото ? " Защото народа масово гледа телевиция и пр. колониални медии. От там му казват, че само от Вашингтон и Брюксел могат да го оправят. И последните се възползват на МАХ. Да си спрат за година зомбивизорите, друго ще е..
0
 
8
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В Европа не сме все още, що се отнася до основната инфлация, на ниво, което да е притеснителноА,защо е нужно ДА ЧАКАМЕ за да стигнем до там ?И децата са наясно че ЕЦБ,централните банки НИ ОГРАБВАТ ОТКРИТО ?Защо да гледаме и да чакаме палачите си да ни унищожават без да им мигне окото ?

Още от Новини
Търговският дефицит на САЩ при стоките се разширява през септември