IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Най-много погледи са насочени към предстоящата среща на Федералния резерв в сряда

09:21 | 30.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Седмицата се очертава натоварена откъм макроданни, въпреки че вторник ще бъде почивен ден за много пазари по света.

В понеделник, 30 април, ще бъдат публикувани данни за индекса на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността в Китай през април. Очакванията са за слабо понижение до 51,3 пункта спрямо 51,5 пункта през март.

В Европа денят ще започне с данни за продажбите на дребно в Германия през март. Предварителните прогнози сочат повишение с 0,9%, след като през февруари беше регистрирано понижение от 0,7%. По-късно ще бъде обявени и предварителни данни за индекса на потребителските цени в страната.

Очаква се да се проведе и среща на финансовите министри на 28-те страни членки на Европейския съюз.

В САЩ ще излязат редица данни за цените и потреблението.

Във вторник, 1 май, Австралийската централна банка ще вземе решение за лихвите в страната, като се очаква да се запази досегашното ниво от 1,5%.

Във Великобритания ще излязат данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за април, като прогнозата на анализаторите е за минимално понижение спрямо предходния месец от 55,1 на 55 пункта.

Канада ще представи актуални данни за БВП за февруари. Очакванията са икономиката да се повиши с 0,1%, след като в първия месец на годината се сви с 0,1%.

В САЩ пък ще бъде обявен индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността през април.
Денят ще бъде неработен за много държави по света заради отбелязване на Международния ден на труда.

В сряда, 2 май, денят ще започне с данни за заетостта в Нова Зеландия за първото тримесечие на годината. Очакванията са забавяне на ръста с 0,2% спрямо 0,5% през предходното тримесечие.

Във фокуса на пазарите ще е и индексът на мениджърите по поръчките Caixin в Китай. Пазарната прогноза сочи понижение до 50,8 пункта през април спрямо 51 пункта месец по-рано. По-късно ще излязат данни и за продажбите на дребно в азиатската страна през март.

В Европа ще бъдат проследени индексите на мениджърите по поръчките в промишлеността в Германия и в еврозната. Конкретно за еврозоната, се чакат данни и за БВП и безработицата.

От САЩ ще дойдат новини, свързани с пазара на труда и запасите от суров петрол.

Най-важното събитие за седмицата пък ще е заседанието на Федералния резерв, което ще излезе с решение за лихвите в страната около 21 часа българско време.

В четвъртък, 3 май, в Австралия ще излязат данни за търговския баланс и съответно за вноса и износа на страната.
Великобритания ще публикува актуални данни за индекса на мениджърите по поръчките в сферата на услугите.

Прогнозата е за леко повишение през април до 52,9 пункта спрямо 51,7 пункта месец по-рано.

Предварителни данни ще бъдат изнесени за индекса на потребителските цени в еврозоната за април.

По-късно ще бъдат публикувани редица щатски данни – молби при безработица, търговски баланс, внос и износ, индекс на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността и други.

В петък, 4 май, в Германия ще бъде публикуван индекс на мениджърите по поръчките в сектора на услугите през април. Предварителните прогнози сочат запазване на нивото от предходния месец от 54,1 пункта.

Интересни макроданни ще излязат и за еврозоната – индекс на мениджърите по поръчките в сектора на услугите и продажби на дребно.

Във фокуса ще са и данните за пазара на труда в САЩ.

Междувременно сезонът на отчетите продължава и сред по интересните компании, които ще представят финансовите си резултати през следващата седмица дса Apple, Pfizer, MetLife, Tesla, Xerox и Berkshire Hathaway. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още