IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Бразилската централна банка се очаква да вземе решение за понижение на основната лихва в страната

09:33 | 14.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Във фокуса на инвеститорите през седмицата ще са редица важни макроикономически данни от различни точки на света, като с особен интерес ще се проследи развитието на БВП в еврозоната, Германия и Япония през първото тримесечие на годината.

В понеделник, 14 май, ще бъде публикуван месечният доклад на Организацията на страните износителки на петрол.

Ще излязат данни и за индекса на потребителските цени в Индия през април, като консенсусната прогноза на анализаторите е за леко повишение на месечна база до 4,42%.

Във вторник, 15 май, Австралийската централна банка ще публикува доклада от последната си среща.

В Китай ще бъде публикувана актуална информация за индустриалната продукция в страната, като очакванията са за ускоряване на ръста до 6,3% през април спрямо 6% през март.

Във фокуса на пазарите ще са предварителни данни за БВП на Германия за първото тримесечие на годината. Прогнозата е за забавяне на растежа до 0,4% спрямо 0,6% през предходното тримесечие. За най-голямата икономика в Европа ще бъде бъде обявен и индексът за бизнес климата на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW.

Важни макроикономически данни ще бъдат публикувани и за еврозоната, като сред тях са предварителна оценка за БВП през първото тримесечие, индустриална продукция и индекс за бизнес климата. В рамките на деня ще има и среща на Еврогрупата.

В края на деня от САЩ ще дойде информация за продажбите на дребно. Предварителните прогнози сочат забавяне на темпа до ръст от 0,4% през април при отчетено повишение от 0,6% месец по-рано.

В сряда, 16 май, ще излязат предварителни данни за БВП на Япония за първото тримесечие на 2018 г. Очакванията са за спад от 0,2%, като за сравнение през предходното тримесечие е било отчетено повишение от 1,6%.

Индексът на потребителските цени в Германия за април се очаква да запази нивото си от предходния месец от 0,4%. Забавяне в потребителската инфлация по всяка вероятност ще бъде отчетена и за еврозоната. Прогнозата за април е за забавяне до 1,2% на годишна база.

Серия макроданни ще бъдат публикувани и в САЩ – разрешителни за строеж през април, индустриална продукция, запаси от суров петрол и други.

Бразилската централна банка се очаква да вземе решение за понижение на основната лихва в страната от 6,50% на 6,25%.

В четвъртък, 17 май, ще излязат серия актуални данни за пазара на труда в Австралия.

В Европа пазарите ще проследят данните за търговския баланс на еврозоната.

В рамките на деня ще стане ясен броят на заявленията при безработица в САЩ.

В петък, 18 май, в Германия ще бъде публикуван индексът на цените на производител, като прогнозите са за ръст от 0,2% през април при отчетено повишение от 0,1% месец по-рано.

В Канада ще излязат редица данни за продажбите на дребно в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още