IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай залага на нови мощни фискални стимули, за да стабилизира икономиката

Анализатори прогнозират, че темпът на икономически растеж на страната ще се забави до около 5%, което ще попречи на Си Дзинпин да изпълни целта си за удвояване на БВП

17:59 | 19.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китай възнамерява да освободи трилиони юани под формата на фискални стимули, за да съживи икономиката си, която се очаква да се свие за първи път от четири десетилетия на фона на щетите, които продължава да нанася пандемията от коронавирус, докато планираната цел за растеж вероятно ще бъде намалена, съобщава Ройтерс, позовавайки се на четирима анонимни източника.

Повишените разходи ще имат за цел да стимулират инвестициите в инфраструктура, подкрепени с 2,8 трлн. юана (394 млрд. долара) под формата на специални облигации на местната власт. Размерът на националния бюджетен дефицит може да нарасне до рекордни нива, добавят източниците.

От друга страна Пекин вероятно ще трябва да намали целта си за икономически растеж до 2020 г. предвид продължителното въздействие на пандемията.

Китайските лидери обмислят предложения от своите съветници да намалят целта до 5% от предишните 6%, договорени през декември.

Мерките се обсъждат в момент, когато анализаторите от частния сектор намаляват прогнозите си за растеж за Китай, какъвто не се е наблюдавал от времето на Културната революция, приключила през 1976 г., тъй като се очаква рязко свиване на икономиката през първото тримесечие. 

Икономическият ръст на Китай достигна близо 30-годишен минимум от 6,1% през 2019 г., а пейзажът значително беше помрачен през тази година, тъй като коронавирусът и мерките за неговото овладяване сериозно засегнаха бизнеса.

„Когато икономиката се сблъсква с голям шок, е необходимо да се засили подкрепата на фискалната политика, като се има предвид, че паричната политика ще има ограничена ефективност“, посочва един от източниците.

По-високите разходи биха могли да повишат размера на бюджетния дефицит за 2020 г. до 3,5% - спрямо 2,8% за миналата година, посочват източниците. Правителството дълго време задържаше тавана на дефицита на 3%, който последно беше достигнат през 2017 г.

В понеделник говорителят на Националното статистически бюро на Китай Мао Шенгъ заяви на брифинг, че има място за подходящо повишаване на размера на годишния бюджетен дефицит.

Междувременно централната банка би могла да намали размера на резервите на банките и лихвените проценти допълнително, за да подпомогне стимулирането на кредитирането и по-ниските разходи за финансиране на фирмите, посочват източниците.

Китай вече въведе редица фискални и парични мерки за предоставяне на кредитни и данъчни облекчения на компаниите, особено на малките предприятия, които поеха основната тежест от разпространението на заразата.

Пекин е насочен към инвестиции в инфраструктура, тъй като възстановяването на потреблението може да бъде забавено чрез увеличаване на нарастването на загубата на работни места, докато износът може да бъде ударен, тъй като световната икономика търпи поражения заради пандемията.

Местните власти ще могат да издават повече специални облигации, които тази година могат да достигнат 2,5-2,8 трлн. юана, в сравнение с 2,15 трлн. юана през 2019 г., посочват източниците.

Правителството има за цел да ускори изграждането на планираните ключови инфраструктурни проекти, както и да стартира някои нови проекти за обществено здраве, спешни доставки на материали, 5G мрежи и центрове за данни, които са одобрени от Пекин.

Политическите съветници предлагат коригирана цел за икономическия растеж за 2020 г. от 5–5,5%.

Тази година може да бъде от решаващо значение за управляващата комунистическа партия на президента Си Дзинпин да изпълни целта си да удвои брутния вътрешен продукт (БВП) и приходите на страната през десетилетието от 2010 г. до 2020 г.

Ако Китай постигне годишен икономически темп на растеж от 5,6% през 2020 г., то той ще бъде достатъчен за постигането на тези цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 4 години
Какви нови мощни фискални стимули, когато те от години наливат в икономиката по 3-4 трилиона долара ежегодно и дълга към БВП е над 300%?https://***.reuters.com/article/us-china-economy-debt/chinas-debt-tops-300-of-gdp-now-15-of-global-total-iif-idUSKCN1UD0KD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още