Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Молбите за обезщетение при безработица в САЩ са повече от очакваното

Въпреки това показателят отчита 11-и пореден седмичен спад

Молбите за обезщетение при безработица в САЩ са повече от очакваното

Снимка: Bloomberg L.P.

Втора вълна на съкращения на фона на слабото търсене и прекъснатите вериги за доставки поддържа висок  броя на новите молби за обезщетения при безработица в САЩ, подкрепяйки мненията, че икономиката е изправена пред дълго и трудно възстановяване от рецесията, причинена от COVID-19.

Молбите, подадени за обезщетения при безработица по редовните държавни програми през седмицата, приключила на 13-и юни, са 1,51 милиона на сезонно коригирана база, показаха данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Анализаторите очакваха показателя да отчете ниво от около 1,30 милиона. От средата на март молбите надхвърлят средната стойност 1 милион седмично, подавани преди пандемията. Въпреки това данните сега показват 11-ия пореден седмичен спад след рекордните 6,867 милиона в края на март.

Седмичния брой на молбите за финансова помощ, най-навременните данни за здравето на икономиката, остават доста високи, въпреки че работодателите са наели рекордни 2,5 милиона работници през май, когато бизнесът възобнови дейността си след вдигане на блокадите срещу COVID-19.

Още по темата

Повторно подадените молби, показващи общият брой американците, които получават обезщетения за безработица по държавните програми в по-дългосрочен период, са намалели до 20,5 милиона на сезонно коригирана база през седмицата, приключила на 6-и юни. Тези цифри се отчитат с едноседмично забавяне.

„Очакваме да видим голям брой хора да се върнат на работа през този период - да го наречем рестарт или началото на възстановяването“, зави управителят на Федералния резерв Джером Пауъл пред Комисията по банкови въпроси на Сената във вторник, предава Bloomberg.

Като се има предвид безпрецедентният скок в броя на молбите през последните месеци, много икономисти насочват вниманието си към цифрите, които не са коригирани на сезонна база за по-точно отчитане на молбите. Броят на повторно подадени молби, некоригиран на сезонна база, всъщност се повишил с почти 26 000 до 18,7 милиона, подсилен от ръст от почти четвърт милион в Калифорния през предходната седмица. Молбите за обезщетение при безработица, отново некоригирани на сезонна база,  са намалели с над 128 000 през миналата седмица.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на работните места в САЩ разочарова през април