IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляха до 53-годишно дъно

Подадените нови заявления за помощи са намалели до 166 хил. броя през миналата седмица

17:10 | 07.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на труда в САЩ се е затегнал допълнително през миналата седмица, когато броят на молбите за помощи при безработица в страната се е свил до над 53-годишно дъно, съобщи CNBC.

Подадените нови заявления за помощи са намалели до 166 хил. броя през миналата седмица, което е значително под прогнозите на Dow Jones за 200 хил. Така броят на молбите се е понижил до най-ниското си ниво от ноември 1968 г. Броят е бил и с 5 хил. молби под резултата от предходната седмица, който бе ревизиран рязко в посока надолу.

Министерството на труда на страната съобщи, че е ревизирало данните от 2017 г. до 2021 г. и е променило сезонните фактори, които използва, за да изчислява броя на заявленията.

Официалната статистика отразява пазар на труда, който е подложен на остър недостиг на работна ръка. Свободните позиции са с около 5 млн. повече спрямо служителите - ситуация, която доведе до ръст на заплатите и ускорена инфлация.

Федералният резерв на САЩ, който следи отблизо данните, повиши лихвените проценти за пръв път от 2018 г. в опит да ограничи силното търсене на фона на продължаващите проблеми на снабдителните вериги.

Въпреки различните проблеми на икономиката наемането е продължило да бъде активно - новооткритите работни места извън земеделието са били близо 1,7 млн. през първото тримесечие на 2022 г.

Продължаващите молби за помощи при безработица са нараснали до 1,52 млн. според данните, които са до седмицата преди основния показател.

Броят на хората, получаващи помощи по различни програми, е намалял значиетелно до 1,72 млн. души, докато преди година той е бил 18,4 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още