IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ са близо до 50-годишно дъно

Трудовият пазар все повече притиска работодателите да задържат съществуващия персонал заради трайния недостиг на квалифицирани работници

17:25 | 01.03.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на заявленията за получаване на обезщетения при безработица в САЩ се е понижил до най-ниските си нива от близо 50 години насам, което означава, че пазарът на труда остава силен, показват данни на Бюрото по труда в САЩ, цитирани от Bloomberg.

Заявленията за безработица намаляват с 10 хил. до 210 хил. за седмицата до 24 февруари, което е най-ниското им ниво от 1969 г.  Данните изненадаха пазарите, които очакваха заявленията да нараснат до 226 хил. 

Последният спад в броя на заявленията показва, че трудовият пазар все повече притиска работодателите да задържат съществуващия персонал заради трайния недостиг на квалифицирани работници. При заявления под границата от 300 хил. се смята, че пазарът на труда е в добро здравословно състояние.

Пазарът на труда в САЩ е близо до пълна заетост, а безработицата достига 17-годишно дъно от 4,1%. Благодарение на това се поддържа и добро ниво на потребителските разходи, които са и най-голямата част от икономиката.

Междувременно стана ясно, че разходите за лично потребление в САЩ са нараснали с 0,2% през януари спрямо покачване с 0,4% през декември. Това е най-слабият темп на повишение в разходите за потребление от пет месеца насам.

По данни на Министерството на труда средната почасова заплата е скочила с 2,9% на годишна база през януари, най-голямото увеличение от юни 2009 г., след като нарасна с 2,7% през декември.

Анализаторите очакват растежът на икономиката за първото тримесечие да е слаб поради сезонна тенденция, но вероятно ще се ускори през останалата част на 2018 г. на фона на стимулиращата данъчна реформа и увеличението на правителствените разходи. Прогнозите за ръста на БВП за първите три месеца на годината са за покачване от 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
За помощите от безработица де, тя тепърва ще се взривява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
Аа, ей сега ще се изстрелят нагоре, що Фашингтон е в ужас, от казаното от Путин пред Федералното събрание:https://***.youtube.com/watch?v=DshtD7fLZaYВоенния бюджет на САЩ ще стане УМОПОМРАЧИТЕЛЕН (без полза обаче!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още