IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ са се увеличили леко през април 

На годишна база обаче ръстът е най-големият от февруари 2017 г. насам

16:27 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ са се увеличили по-слабо от очакваното през април, след като поскъпването на бензина и наемите е било компенсирано от поевтиняването на услугите в здравния сектор, отразявайки стабилизирането на инфлацията, предаде Ройтерс.

Министерството на труда съобщи днес, че индексът на потребителските цени се е повишил с 0,2 на сто след спада с 0,1 на сто през март. През 12-те месеца до април индексът е нараснал с 2,5 на сто - най-голямото покачване от февруари 2017 година, след увеличението с 2,4 на сто през март.

С изключение на променливите цени на храните и енергията, индексът отчита растеж от 0,1 на сто след два поредни месеца на покачване с 0,2 процента. Така нареченият основен индекс на потребителските цени се е увеличил с 2,1 на сто на годишна основа през април - колкото и през март, пише БТА.

Икономистите очакваха миналия месец потребителските цени да нараснат с 0,3 на сто, а основният индекс - с 0,2 на сто.

Федералният резерв използва различен метод на изчисление на инфлацията, който сега доближава целевите 2 процента. Индексът на личните потребителски разходи, с изключение на храните и енергията, е ускорил растежа си до 1,9 на сто на годишна основа през март, след като силното поевтиняване на плановете за мобилна телефония миналата година доведе до преизчисляването му в низходяща посока.

Очаква се цените на горивата да нараснат още повече, след като вчера петролът достигна три и половина годишен максимум на котировките, предизвикан от решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от иранското ядрено споразумение
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още