IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ отбелязват минимален ръст през април

Индексът на цените на производител е нараснал със сезонно коригираните 0,1% миналия месец спрямо март

17:29 | 09.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производствените цени в САЩ отбелязаха минимален ръст през април – възможен знак, че инфлационният натиск върху икономиката остава относително слаб, съобщава Wall Street Journal.

Индексът на цените на производител е нараснал със сезонно коригираните 0,1% през април в сравнение с предходния месец, става ясно от данни на министерството на труда. Това е под очакванията на експерти, които предвиждаха ръст от между 0,2% и 0,3%.

Скромното покачване се отразява и на годишна база – 2,6%, което е най-ниският годишен ръст от декември насам.

Последните данни показват леко увеличение на инфлационното напрежение. Инфлацията в САЩ се намира близо до целите на Федералния резерв от 2%. Представителите на централната банка обаче сигнализираха през последните дни, че надскачането на тази граница няма да е значителна причина за притеснение, повтаряйки позицията от края на двудневната си среща миналата седмица, уточнява Ройтерс.

Лекото нарастване в индекса на цените на производител се дължи на увеличените разходи за транспортни и складови услуги, които отчасти бяха компенсирани от по-ниските цени на хранителните продукти. Измерителят за крайното търсене улавя разликите в това колко компаниите таксуват крайния потребител на своите продукти, включително купувачите, другите компании, както и продукцията, продавана за износ.

С изключение на волатилните сектори на храната и енергетиката производствените цени са нараснали с 0,2% през април, което отговаря на очакванията на икономистите. След изключването и на търговските услуги ръстът е от 0,1%. Eкспертите очакваха увеличение от 0,4% при елиминирането на трите категории.

Цените на производител за енергия са се увеличили с 0,1% през април в сравнение с март. Храната от своя страна е поевтиняла с 1,1%, а разходите за транспорт и складови услуги са нараснали с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още