IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската безработица достигна ново 17-годишно дъно

Ръстът на заплатите и създаването на нови работни места обаче останаха под очакванията на пазарните анализатори

16:28 | 04.05.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Делът на безработните лица в САЩ достигна 3,9% през април, понижавайки се от 4,1% през март, като последните данни са дори под очакванията на пазара за 4%, съобщава tradingeconomics.com. Така щатската безработица достигна най-ниското си ниво от декември 2000 г.

Броят на безработните е намалял с 239 хил. до 6,35 млн. души, а заетостта е останала почти непроменена – 155,18 млн. души.

Делът на безработните възрастни жени намалява до 3,5% през април. Броят на дългосрочно безработните обаче остава без промяна – 1,3 млн. души, като това представлява 20% от хората без работа.

Средната почасова ставка на служителите се повишава през април с 4 цента до 26,84 долара или 0,1%, което обаче е под очакванията на анализаторите за ръст от 0,2%.

Работодателите в САЩ са създали нови 164 хил. работни места през април, но и този показател за пазара на труда в страната е под консенсусната прогноза за 192 хил. нови работни места.

В сферата на бизнес и професионалните услуги са създадени 54 хил. нови работни места. През последните 12 месеца пък индустрията е добавила 518 хил. работни места. Заетостта в производството се е увеличило с 24 хил. през април. В сферата на здравните грижи пък са създадени 24 хил. нови работни места и 305 хил. на годишна база.

След обявяването на данните доходността по американските държавни облигации се понижи до 2,914%.

Прогнозите на икономистите са до края на годината безработица да спадне до 3,5%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
"Щатската безработица достигна ново 17-годишно дъно "Леко с дъното! Всеки месец го пробивате! Да не стигнете до земната мантия, че ще стане много горещо!А защо не кажете колко милиона не могат да оцелеят без купони за храна!?40?!Ама тя печатницата леко да се забави и сме фалирали: http://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още