IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските нагласи в Германия се свиват до ново рекордно дъно

Рекордната инфлация прекъсна краткотрайното възстановяване на потребителското доверие в най-голямата европейска икономика

10:10 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Потребителските нагласи в Германия ще се свият до ново рекордно дъно през юли, след като войната в Украйна и продължаващите проблеми на снабдителните вериги допълнително ускориха инфлацията, показват данните от проучване, цитирано от Ройтерс.

Според института GfK индексът на потребителското доверие, базиран на проучване сред около 2000 германци, ще се свие до -27,4 пункта през юли, след като записа краткотрайно възстановяване до -26,2 пункта през юни.

По този начин потребителският климат достигна ново историческо дъно. От началото на изследването за цяла Германия през 1991 г. досега не е измерена по-ниска стойност от настоящата.

"Продължаващата война в Украйна, както и прекъсването на веригите за доставки водят до рязко покачване на цените на енергията и храните, което води до по-мрачен от всякога потребителски климат", обяснява Ролф Бюркл, експерт по въпросите на потребителите в GfK.

"Преди всичко увеличението на разходите за живот, което в момента е почти осем процента, се отразява тежко на настроението на потребителите и насочва параметъра към спад". 

Последното понижение в показателя в проучването от 2-13 юни обаче не бе толкова голямо, колкото прогнозите на анализаторите, анкетирани от медията, за резултат от -27,7 пункта.

През май инфлацията в Германия достигна 8,7% - най-високото ниво от близо половин век - след като войната в Украйна допълнително усложни проблемите на снабдителните вериги, предизвикани от пандемията.

За да се постигне устойчив обрат в потребителския климат, освен прекратяването на войната в Украйна от решаващо значение е преди всичко отново да се намалят високите нива на инфлация, поясняват от института. Европейската централна банка следва преди всичко да спомага за това с подходяща парична политика. Тези мерки обаче трябва да бъдат добре претеглени, за да не се стигне до рецесия на и без това изпитващата затруднения германска икономика чрез прекалено рестриктивна парична политика, поясняват от GfK. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още