IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението спаси японската икономика, но омикрон помрачава перспективите

В края на 2021 г. БВП на Япония се е разраснал, подпомогнат от силното потребление, което сега е застрашено от разпространението на омикрон щама

11:16 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Силното потребление в Япония е подпомогнало завръщането на икономиката към растеж в края на 2021 г., съобщи Bloomberg. Сега обаче тези перспективи са застрашени от омикрон щама на коронавируса.

Темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония е бил малко под очакваното ниво. Показателят е нараснал с 5,4% на годишна база през последните три месеца на 2021 г. За сравнение - икономистите очакваха повишение в размер на 6%.

日本の経済 日本の経済

Увеличението спрямо предишното тримесечие трябваше да бъде началото на по-устойчиво възстановяване на японската икономика, но рекордният брой случаи на новозаразени с коронавирус в началото на 2022 г. и възобновените ограничителни мерки за бизнеса увеличиха перспективите за ново свиване.

„Потреблението бе най-големият двигател за икономиката през последното тримесечие, докато извънредното положение бе прекратено“, каза директорът по икономически проучвания в NLI Research Institute Таро Сайто. "Но няма съмнение, че растежът на Япония внезапно ще удари спирачка това тримесечие и очаквам, че ще бъде около 0%“, смята експертът.

Икономиката на Страната на изгряващото слънце се е свила в половината от последните 10 тримесечия на фона на постоянно въвеждане и разхлабване на мерките, които нанесоха силен удар върху сектора на услугите.

Статистиката показва ключовото значение на опасенията за коронавируса за поведението на потребителите.

През есента, когато случаите на новозаразени намаляха, частното потребление се увеличи с 11,2%. Въпреки че това е сигнал как облекчените страхове от заразяване могат да отприщят търсенето, то е възможно да се случи точно обратното през това тримесечие, насред ръста в броя новозаразени, предизвикан от омикрон.

Бизнес инвестициите и износа също допринесоха за разширяването на БВП, докато проблемите със снабдителните вериги се облекчиха и най-лошото от делта вълната на коронавируса премина. Въпреки това растежът не бе толкова силен, колкото се очакваше.

Правителствените разходи са намалели през последните месеци на 2021 г., въпреки че пакетът мерки за подкрепа, обявен от премиера Фумио Кишида през ноември, може отново да ги увеличи през това тримесечие, стига ограничителните мерки да не възпрепятстват въвеждането на схемите.

Кишида ще се надява бързо да овладее най-скорошната вълна на заразата и да ограничи въздействието ѝ върху икономиката преди изборите през лятото, които ще са ключови за подкрепата на неговата администрация.

Размерът на японската икономика в реално изражение продължава да е под нивата си в края на 2019 г. въпреки отчетения ръст в последното тримесечие на 2021 г.  САЩ вече запълниха пандемичната си дупка в БВП миналото лято.

"Очакваме БВП да се свие през първото тримесечие на 2022 г. на фона на поредната вълна на заразени с коронавируса и на въведени ограничителни мерки, с които да се спре разпространението в зони, които покриват около 90% от икономиката“, каза икономистът Юки Масуджима.

Нивото на смъртност продължава да е много ниско спрямо международното и вече има признаци, че омикрон вълната е достигнала своя пик. Възможно е обаче някои потребители да си останат вкъщи, докато бустерните дози не бъдат разпространени по-добре.

Към момента под 10% от японското население е с бустерна доза, според правителството, което е най-ниското ниво сред богатите страни.

Икономиката на Япония е изправена и пред друго предизвикателство. Поскъпващата енергия притиска домакинствата и вреди на бизнесите. Компаниите са изправени пред натиска на най-високите си разходи от десетилетия – фактор, който помрачава перспективите за значително покачване на заплатите тази година въпреки надеждата на Кишида да възобнови възходящия тренд в темпа на увеличение на заплащането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още