IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните марки стимулират наемите в скъпите квартали на Токио

Пешеходният трафик се завръща в шопинг кварталите на японската столица, откакто бе премахнато извънредното положение

12:40 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Луксозните бутици в Япония отбелязват ръст на търсенето, което повишава наемите в най-скъпите квартали на Токио, въпреки че чуждестранните туристи все още липсват в страната, съобщава Bloomberg.

Наемите на първокласни локации в скъпите квартали на Токио са се увеличили през последните три месеца на 2021 г., което е първият им ръст от началото на пандемията, съобщава компанията за услуги в имотния сектор Cushman & Wakefield.

Пешеходният трафик се завръща в шопинг кварталите в Токио, откакто бе премахнато извънредното положение, наложено през по-голямата част на 2021 г. Тъй като международните пътувания все още представляват излишни тревоги за повечето японци заради продължителните периоди на карантина при завръщане, повечето купувачи сега харчат парите си за луксозни чанти, часовници и мода у дома.

Това помага да се стимулира конкуренцията за повечето висококласни места между международни луксозни марки като LVMH и Richemont, докато сградите се преустрояват, а наемателите сменят локациите.

„Случва се нещо като война“, казва Исао Суга, ръководител на услугите в търговията на дребно в Cushman & Wakefield.

Наемите в престижния квартал Гинза например са се увеличили с 5,3% през трите месеца до края на декември спрямо година по-рано до 400 хил. йени (3440 долара) на цубо – японска мярка, равняваща се на около 3,3 кв.м. Тези в Омотесандо пък са нараснали с 6,7% до 320 хил. йени на цубо.

Ръстът в търсенето на луксозни локации сложи край на шест последователни тримесечия спадове в наемите, откакто Covid стигна бреговете на Япония за пръв път. Само през декември швейцарският производител на часовници Hublot откри нов магазин в Омотесандо, а Vacheron Constantin на групата Richemont отвори нова локация в Гинза.

През последните години бутиците в различни райони бяха подкрепени от прилив на богати туристи, основно от Китай, готови да харчат в Япония, както и от благоприятните политики за възстановяване на данъци. Когато коронавирусът първо отряза достъпа на китайски туристи, а после потисна физическите разходи за сметка на онлайн пазаруването, кварталите временно се превърнаха в призрачни градове.

Но докато светът се възстановява от пандемията, търсенето на луксозни стоки расте в цял свят. Акциите на LVMH удариха рекорден връх миналия месец, а тези на Hermes International се търгуват на почти двойно по-високи нива в сравнение с началото на 2020 г., въпреки че напоследък леко поевтиняват.

Когато японските потребители започнаха да излизат по улиците на фона на затишието в случаите на Covid, те предпочетоха по-малко натоварени бутици вместо големите търговски магазини, казва Кенджи Говарс, вицепрезидент на Bain & Co. в Токио.

Японските търговски центрове трудно се възстановят от пандемията. На фона на намаляващите приходи от локации в подобни магазини луксозните марки вече се насочваха към собствени локации още преди Covid, добавя Говарс.

Растящите наеми важат само за малка част от най-желаните, разположени в близост до жп гари недвижими имоти в двата квартала, а Суга от Cushman & Wakefield’s отбелязва, че само локациите, търсени от чуждите марки, печелят. „Японските брандове не могат да си позволят тези места“, добавят той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още