IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Японският износ се понижава за шести пореден месец през май

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, обосновават своите виждания с негативното въздействие на търговската война между САЩ и Китай

10:12 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Износът на Япония се понижава с още по-бързо темпо през май, продължавайки негативната тенденция за шести пореден месец на фона на наново ескалиралата търговска война между САЩ и Китай, сочат прогнози на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Очаква се Японската централна банка (ЯЦБ) да запази своите цели при краткосрочните лихвени проценти и дългосрочните държавни ценни книжа без промяна през следващата седмица.

Потребителските цени, друг ключов показател за пазарните анализатори, вероятно ще се понижат през май, притискайки ЯЦБ, тъй като по този начин банката ще се отдалечи от целта си за постигане на ниво на инфлацията от 2%.

„Износът вероятно се понижава заради спирането на работата на фабриките по време на 10-дневните национални празници и отслабването на външното търсене“, посочва Коя Миюамае, старши икономист в SMBC Securities, обръщайки внимание на празниците по повод възкачването на новия император на Япония.

Според него е много вероятно търговската война да окаже по-сериозен ефект върху износа през юни. 

Икономистите очакват износът през май да спадне със 7,7 на сто спрямо година по-рано, като това ще се окаже и най-голямото понижение от януари насам.

В същото време прогнозата за вноса през изминалия месец показва, че този показател се увеличава с 0,2% спрямо същия месец година по-рано, след ревизиран ръст от 6,5% през април, довеждайки до търговски дефицит от 979,2 млрд. йени (9,04 млрд. долара), показва проучването.

Финансовото министерство на Япония ще предостави данни за търговията на 19 юни.

ЯЦБ вероятно ще запази стойностите на краткосрочния лихвен процент на ниво от -0,1%, както и своето обещание да задържи доходността по 10-годишните японски държавни ценни книжа на ниво около нулата по време на своето двудневно заседание на 19-20 юни.

Финансовите министри на страните от Г-20 предупредиха, че търговските и геополитически сътресения са се „засилили“, което води до рискове при подобряването на икономическия растеж, призовавайки САЩ и Китай да решат своя търговски конфликт.

ЯЦБ е сред големите централни банки, които биха могли да попаднат под натиска за увеличаване на своята мащабна програма за стимулиране, тъй като търговският спор поражда опасения за глобална рецесия.

Проучването на Ройтерс също така очертава перспективата, че основният индекс на потребителските цени в Япония, който включва петролните продукти, но изключва волатилните цени на пресни храни, ще нарасне с 0,8 на сто през май спрямо година по-рано.

„Цените на електроенергията и природния газ, които отразяват спада при петролните цени, вероятно са допринесли за ценовото понижение“, смята Такуми Цунода, старши икономист в Shinkin Bank Research Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още