IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в САЩ скача рекордно през юни

Въпреки това фабриките се затрудняват да се справят с търсенето на фона на закъсненията при доставчиците

22:11 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Производствената активност в САЩ се разширява през юни с най-бързите темпове от 2007 г. насам, подхранвана от облекчаването на пандемичните ограничения и укрепването на вътрешната икономика.

Индексът на мениджърите по доставките в производството (PMI), изготвян от IHS Markit, е нараснал до 62,6 спрямо очакваните 61,5, според анкетираните от Ройтерс икономисти. Това е четвърто поредно месечно увеличение. 

Подиндексът за услугите падна до 64,8, въпреки че остава близо до рекордните нива, предава Bloomberg.

„Ранните показатели на PMI сочат към по-нататъшен впечатляващ растеж на американската икономика през юни, закръглявайки безпрецедентния отскок на растежа през второто тримесечие като цяло“, заяви в изявление Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Въпреки това фабриките се затрудняват да се справят с търсенето на фона на закъсненията при доставчиците, рекордния ръст на разходите за производство и трудности при наемането на служителите.

Параметър за индустриалните цени на производителите се е повишил до най-високите данни от 2007 г. Доставчиците на услуги също регистрират непрекъснат растеж на разходите и начислените цени, предоставяйки допълнителни доказателства за нарастващия инфлационен натиск в икономиката.

Бързото нарастване на цените на материалите рискува да свие корпоративните печалби, но последните данни показват, че производителите са прехвърлили поне част от тези разходи на потребителите.

Докладът също така показва, че времето за доставки на доставчици до фабриките се удължава с най-дълъг период, откакто се води статистика.

Фабриките изразяват увереност, че прекратяването на ограниченията и по-нататъшното увеличаване на търсенето от страна на клиенти ще стимулират производството през следващата година. Оптимизмът сред фирмите от сектора на услугите е умерен.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още