Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производствените цени в еврозоната с рекорден ръст от създаването ѝ

Основен двигател за над 20-процентното покачване на цените е рискът от нов инфлационен натиск и поскъпването на енергията

Производствените цени в еврозоната с рекорден ръст от създаването ѝ

Спрямо същия период 2020 г. цените в еврозоната са нагоре с 21,9 на сто, докато тези в ЕС – с 21,7 на сто, сочат данните на Евростат. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Производствените цени в еврозоната бележат рекорден ръст от 1999 г. насам, когато бе създаден валутният съюз, пише Ройтерс. Данните на европейската статистическа служба Евростат сочат, че увеличението през октомври спрямо септември е 5,4%, а на годишна база то е в размер на 21,9%. Това е и най-високият ръст, отбелязан от създаването на блока досега.

Основен двигател за движението нагоре в показателя е рискът от нов инфлационен натиск, подкрепен от покачващите се цени на енергията. За сравнение - месечното увеличение на цените в 19-те страни на блока през деветия месец е в размер на 2,8 на сто. От януари 2021 г. до момента забавяне на темпа на поскъпване се наблюдава единствено през август, когато ръстът е 1,1%.

Увеличението на производствените цени в страните-членки на Европейски съюз (ЕС) пък се равнява на 5% през октомври спрямо 2,7% през септември тази година. Спрямо същия период 2020 г. цените в еврозоната са нагоре с 21,9 на сто, докато тези в ЕС – с 21,7 на сто, сочат данните на Евростат.

Още по темата

Иначе данните на европейските статистици показват още, че месечното увеличение на цените само в енергийния сектор в еврозоната е в размер на 16,8%. Ръстът при междинните стоки е 1,4%, докато този при трайните и нетрайните потребителски стоки е 0,5 на сто. Цените в цялата промишленост на зоната, без тези на енергията, се увеличават с 0,8% за месец.

В ЕС цените в енергийния сектор се увеличават с приблизително 15 на сто през октомври 2021 г. Конкретно при междинните стоки ръстът е 1,4%, при трайните потребителски стоки е 0,5%, а при нетрайните – 0,6%. Увеличението на цените в промишлеността на ЕС, без енергията, е 0,9 на сто.

Най-голямо месечно поскъпване от европейската статистическа служба отчитат в Белгия (11,2% ръст), Италия (9,4% ръст) и Румъния (8,6% ръст). Намаление в показателя се наблюдава единствено в Естония (2,1% спад), Люксембург (0,3% спад) и Швеция (0,2% спад).

Данните за България сочат, че производствените цени растат с 4,5% през октомври спрямо 3,2% предходния месец. На годишна база ръстът на показателя за България е 25,2%.

За година конкретно в енергийния сектор на еврозоната скокът в цените е 62,5% в посока нагоре. За цялата промишленост, без енергия, увеличението е 8,9%. При енергията в ЕС увеличението е 59,8% за година, а за цялата промишленост, без този сектор, е 9,2%.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Производствените цени в Германия записаха безпрецедентен ръст