IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството във Великобритания се възстановява в края на 2021 г.

Проблемите с веригите на доставки все още възпират ръста в индекса на мениджърите по поръчките

13:55 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Lalit Kumar/unsplash.com</em></p>

Снимка: Lalit Kumar/unsplash.com

Производството във Великобритания е отбелязало малко по-голям ръст от очаквания през декември, след като проблемите с веригите на доставки, предизвикани от пандемията, са започнали да отминават, пише Ройтерс.

Окончателните данни на за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на IHS Markit/CIPS е достигнал 57,9 пункта през декември спрямо първоначалните данни за ниво от 57,6 пункта. Резултатът е близо и до тримесечния връх, достигнат през ноември миналата година, от 58,1 пункта.

Директорът в IHS Markit Роб Добсън заяви, че възстановяването все още е по-слабо спрямо средата на 2021 г. Причина за това са продължаващите проблеми с веригите на доставки и отслабналият износ, предизвикани от Брекзит и от възможността за допълнителни ограчения против заразата.

Ръстът на заетостта се е забавил, но новите поръчки и продукцията са нараснали с по-бърз темп спрямо ноември, показват още данните от проучването.

Въпреки отслабването на силния инфлационен натиск, при който производствените цени нараснаха с най-бавния си темп от три месеца насам, фабричните цени са се увеличили с най-бързия си темп досега.

Възстановяването на икономиката на Великобритния от спада през 2020 г. се е забавило заради негативното влияние на пандемията върху световните вериги на доставки и заради скорошния ефект от омикрон варианта върху развлекателния сектор на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още