IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в САЩ надмина значително прогнозите за февруари

Добиват на нефт и газ отчита ръст от 11,6%

16:42 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишленото производство в САЩ се повишава с 1,1% през февруари, с което лесно задмина прогнозите на пазара за запазване на темпа от 0,3%, съобщава tradingeconomics.com, цитирайки данни на Федералния резерв. Скокът в производството е най-големият от октомври насам, като добивът от мините рязко се е увеличил.

Производственият сектор определено се възстановява, след като през януари отчете спад от 0,2%. Производството на дълготрайни стоки расте с 1,8% спрямо понижение от 0,4% през януари. Производството на моторни превозни средства и части се повишава с 3,9% при отчетено движение на отрицателна територия през януари от 0,4%.

През миналата година промишленото производство се увеличи с 2,5%. 

Миннодобивната промишленост отчита повишение от 4,3% през февруари на фона на свиване с 1,5% през първия месец на годината, най-вече благодарение на възстановяването на добива на нефт и газ - ръст от 11,6%.

Перспективите пред производството са много добри, тъй като се очаква по-ниските данъци и икономическият подем в световен мащаб да стимулират бизнес инвестициите и износа, пише Bloomberg. Продължаващата сила на пазара на труда и нарастващото богатство на домакинствата пък допълнително ще подкрепят потребителското търсене на дълготрайни стоки.

Промишлеността, което съставлява 75% от общото индустриално производство, представлява около 12% от икономиката на САЩ.

Междувременно стана ясно, че броят на жилищата, чието строителство е започнало през февруари, е намалял в сравнение с януари заради по-слабото строителство на многофамилни сгради. 

Индексът на потребителското доверие, измерван от Мичиганския университет, достигна 14-годишен връх от 102 пункта. Подобрението идва след намаляването на данъците, което доведе до увеличаване на разполагаемите средства от страна на домакинствата, докато въвеждането на новите мита увеличиха инфлационните очаквания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още