IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика изненадващо се сви през ноември

Това се дължи на по-лошото представяне на индустриалното производство, което е намаляло с 3,6%

20:06 | 15.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската икономика изненадващо се е свила през ноември, ударена от спад в индустриалната продукция, съобщиха от икономическото министерство на страната.

Според данните, цитирани от руската информационна агенция ТАСС, брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,3% на годишна база през ноември, контрастирайки с очакванията на анализатори за ръст от 1,5%.

Това се дължи на влошеното представяне на индустриалния сектор, където производителността се е свила с 3,6% в сравнение с предходната година, последвана от възстановяване през декември, посочва още агенцията. Според икономическото министерство това е следствие на международното споразумение, в което участва и Москва, за ограничаване на производството на нефт, чиято цел е да стимулира покачването на цената му. 

Силно зависимата от петрола руска икономика тръгна по пътя на възстановяването през 2017 г. след две години на рецесия, до които се стигна заради резкия спад в цените на „черното злато“ и западните санкции срещу Москва, посочва агенция Ройтрес.

Индустриалното производство е отбелязало намаление и заради по-топлото време, което е понижило търсенето на природен газ както на вътрешния, така и на международния пазар.

По данни на министерството икономиката на страната е нараснала с 1,4%-1,8% през 2017 г. Преди да станат ясни данните за ноември, министърът на икономиката Максим Орешкин обеща икономическият ръст за миналата година да е поне 2,2%. Очакванията за 2018 г. са ръстът да е около 2%, а инфлацията да остане под целите на централната банка от 4%.

През януари инфлацията се очаква да остане на рекордно ниските си стойности между 2,3% и 2,5%, посочват още от Москва.

Слбата инфлация ще даде на централната банка възможност за още съкращаване на лихвените проценти, посочва Ройтерс. От финансовата институция заявиха миналия месец, че намалят лихвите до 7,75% от 8,25% и очакват инфлацията да се приближи до 4-те процента в края на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още