IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилизация на бизнес нагласите във Франция през юни

През второто тримесечие френската икономика стабилизира в макар и по-ниските нива, отчетени в началото на годината

12:45 | 21.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон по време на посещението си в завод на Whirlpool в град Амиен. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон по време на посещението си в завод на Whirlpool в град Амиен. Снимка: Архив Ройтерс

Общото бизнес доверие във Франция остава през юни на нивото от предходния месец на фона на неговата стабилизация в промишления и в сектора на услугите при слабо подобрение на нагласите в строителството и търговията на дребно. Това става ясно от данни на официалния френски статистически институт Insee, цитирани от Financial Times.

Индексът, измерващ общия бизнес климат във втората по големина икономика на еврозоната, остана за втори пореден месец на ниво от 106 пункта. Въпреки че през настоящата година отстъпи от 10-годишния връх от 112 пункта, достигнат през декември 2017 г., той продължава да се задържа стабилно над дългосрочно медианното ниво от 100 пункта.

Клаус Витсен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics, заяви пред FT, че основният индекс "продължава да сигнализира солидна тенденция за вътрешното търсене".

Индексът за доверието в промишления сектор на Франция също стабилизира на майското ниво от 110 пункта и след като през януари достигна 17-годишен връх от 114 пункта (най-високо ниво от януари 2001-а година).

От своя страна индексът, измерващ бизнес доверието в сферата на услугите, отчита стабилизация на ниво от 104 пункта за втори пореден месец, след като в края на 2017-а той достигна връх от 111 пункта (най-високо ниво от април 2011-а година), докато индексът на доверие в сектора на търговията на дребно се повиши с един пункт до 112 пункта, а този в строителната сфера до 109 пункта от 108 пункта месец по-рано.

По този начин основните бизнес индикатори през шестия месец на годината продължават да се задържат трайно над техните дългосрочно осреднени нива от 100 пункта. Това е знак, че през второто тримесечие френската икономика стабилизира в макар и по-ниските нива, отчетени в началото на годината и след доста силното ѝ представяне през 2017-а година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още