IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на сделките с биткойни може да спадне повече от двойно през 2015 г.

Въвеждането на лицензирани борси би могло да доведе до стабилизиране на търсенето, сочи доклад

12:41 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стойността на сделките с биткойни може да спадне повече от двойно през 2015 г.

Стойността на всички сделки с криптовалути ще спадне рязко тази година до около 30 млрд. долара спрямо постигнатите през 2014 г. 71 млрд. долара, показа нов доклад на Juniper Research.

Изследването, озаглавено "Бъдещето на криптовалутите: Биткойнът и алтернативите – влияние и възможности 2015-2019", твърди, че спадът се дължи на комбинираното въздействие на валутния срив, кражбата на биткойни и регулаторните опасения около ролята на криптовалутите в "сивия" и "черния" сектор.

Според доклада ръстът на сделките с алтернативни валути през 2014 г. се е дължал предимно на пиковете на активността през първото тримесечие при три по-малко познати парични средства – догкойн, лайткойн и ауракойн. До края на годината делът на операциите посредством тези криптовалути е спаднал до около 5 на сто.

Въпреки това в доклада се твърди, че въвеждането на лицензирани регулирани борси би могло да доведе до стабилизиране на стойностите и покачване на обема на сделките на дребно. Той посочва, че в един нерегулиран пазар доверието на потребителите е подкопавано заради случаи като фалита на платформата за обмен Mt Gox през февруари 2014 г. и неотдавнашната кражба на близо 19 000 биткойна от BitStamp.

Независимо от факта, че PayPal вече започна да приема плащания в биткойни, в доклада се твърди, че мащабът на предизвикателствата, пред които са изправени алтернативните валути, са толкова големи, че те ще са принудени да спечелят поддръжници отвъд технически грамотните и либертарианските си последователи, ако искат да останат трайно на пазара.

Цената на един биткойн достигна своя пик през ноември 2013 г., когато за момент нарасна до над 1200 долара. В момент един брой от алтернативната валута се търгува за 220,82 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още