IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турското правителство отхвърли твърденията за промени във валутния режим

Властите се опитват да спрат поевтиняването на националната валута

19:58 | 14.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турското министерство на финансите отрече съобщенията в медиите, че планира нови промени във валутния режим, дори когато парламентът е готов да опълномощи властите да изискват достъп до данни за трансакции в чуждестранна валута, съобщи Bloomberg.

Министерството на финансите заяви, че предложеното законодателство за засилване на защитата на лирата - втората най-зле представяща се валута на развиващите се пазари през тази година - отбелязва крачка напред за "по-либерален валутен режим".

Законодателите започнаха да обсъждат законопроекта в понеделник. Те отхвърлиха твърдения в статия, в която се споменава "валутен режим", и отмени предложено изменение, което би позволило на властите да налагат глоби за подаване на подвеждаща информация, с изключение на случаите на държавна сигурност, търговска тайна или личен живот.

На 8 май президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че правителството има проект, предназначен да "разруши ударите върху икономиката, които се извършват изцяло чрез обменните курсове".

След изтриването на тазгодишния аванс, валутите на развиващите се пазари приключиха седмицата в зелено, тъй като инфлационните данни в САЩ намалиха натиска върху Федералния резерв за парично затягане.

Ситуацията не се е успокоила за аржентинското песо и турската лира, които поевтиняват, докато властите се опитват да спрат загубите. Лирата поевтиня с 12% спрямо долара тази година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още