IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ намалява за втори пореден месец през април

Производителността в страната пък е нараснала на годишна база с едва 0,4% през първото тримесечие

16:27 | 06.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на Съединените щати е намалял за втори пореден месец през април след намаляването на вноса на стоки, най-вече от Китай, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

При все това за тази година дефицитът е нараснал с 11,5 на сто спрямо предходната година въпреки обещанията на президента Доналд Тръмп да намали дисбаланса чрез нови мита за вноса и предоговаряне на търговските споразумения. 

Министерството на търговията съобщи, че търговският дефицит се е понижил до 46,2 милиарда долара през април спрямо 47,2 милиарда долара през март и е на най-ниското равнище от септември. Износът се е увеличил до рекордните 211,2 милиарда долара, а вносът е намалял до 257,4 милиарда долара.

Търговският дефицит на стоки с Китай се е понижил с 8,1 на сто през април, а с Мексико - с 29,8 на сто.

През април американският износ е бил подкрепен от доставките на соя (+18,42 на сто), чийто основен пазар е Китай, отбелязва АФП.

Междувременно от други данни става ясно, че производителността в САЩ е нараснала на годишна база с едва 0,4 процента през първото тримесечие. Резултатите са по-ниски дори от първоначално прогнозираните, докато разходите за труд са нараснали с малко по-бърз темп.

Министерство на труда на САЩ обяви днес, че растежът на производителността през първото тримесечие на годината е преразгледан към понижение спрямо прогнозирания преди един месец темп от 0,7 процента. Разходите за труд са нараснали с 2,9 процента спрямо прогнозата за 2,7 процента за периода януари-март. Растежът в производителността е незначително по-добър спрямо темпа от 0,3 процента през четвъртото тримесечие, но е под растежа от 2,6 процента през третото тримесечие.

Производителността е основен фактор, който показва колко бързо може да расте икономиката и колко може да се увеличи стандартът на живот. Показателят беше слаб през периода на възстановяване на икономиката след рецесията. Той се увеличи с едва 1,3 процента за цялата 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още