IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на АЦБ: Възстановяваме се, но перспективите са неясни

Според Андрю Бейли някои сектори, богати на работно места, все още остават слаби

16:02 | 17.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли каза в петък, че икономиката на Великобритания започва да се възстановява от блокадата срещу коронавируса, но някои интензивни на работни места сектори остават слаби, а дългосрочните перспективи са неясни.

„Виждаме връщане на активността. Започваме да се възстановяваме“, каза Бейли по време на уебинар, организиран от централната банка.

Според него активността се е завърнала „доста бързо“ на пазара на жилища и в продажбите на нови автомобили, но не и в хотелиерството и развлекателната индустрия, където работят голям брой хора, много от тях на ниско заплащане, каза той.

Имаше „много голяма несигурност" за това колко предпазливи ще бъдат хората да се върнат към живота си от преди кризата, а също така имаше и риск от втора вълна от COVID-19 или локализирани огнища, каза Бейли.

Освен това АЦБ не знае колко дълготрайни щети ще претърпи икономиката в резултат на фалирането на компаниите.

„Все още не сме наясно с пълната история", каза Бейли в отговор на въпрос дали споделя мнението на главния икономист на АЦБ Анди Холдейн, че изглежда сякаш икономиката ще премине през бързо възстановяване в V-образна форма.

По-рано тази седмица британските бюджетни анализатори прогнозираха, че икономиката на Обединеното кралство може да се свие с над 14% през тази година, ако има трайни щети от коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още