IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването в еврозоната започва, услугите се връщат към растеж

Това е най-бързият темп на нарастване на бизнес активността на частния сектор от миналия юли

17:12 | 23.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическото възстановяване на еврозоната започна през април, като услугите се върнаха към растеж, а производството се разшири с рекордни темпове. Ценовият натиск се засили, тъй като компаниите се сблъскаха с безпрецедентно забавяне на доставките.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната на IHS Markit през април се повиши до 53,7 пункта от 53,2 пункта през предходния месец и над пазарните очаквания за 52,8 пункта. Последните данни сигнализират за най-бързия темп на нарастване на бизнес активността на частния сектор от миналия юли, подкрепен от рекордното разширяване на производството и възстановяването на дейността в сектора на услугите.

PMI PMI

Така данните за 19-членния регион означават, че икономиката започва нова страница през второто тримесечие след тежката пандемия, която вкара икономиката в двойна рецесия.

Услугите в еврозоната записаха ръст през април за първи път от осем месеца, което е крайъгълен камък за сектор, засегнат от ограниченията, заради които много магазини, хотели и места за развлечения бяха затворени.

Производственият подем в региона, най-силният от повече от две десетилетия, продължи да бъде най-висок в Германия.

Новите поръчки в двата сектора се повишиха до най-високото ниво от 2018 г. Доверието е на най-високо ниво от началото на статистиката през 2012 г., като това накара компаниите да продължат дазапълват работни места.

„Икономиката на еврозоната показа обнадеждаваща сила“, каза Крис Уилямсън, икономист в IHS Markit. „Въпреки че секторът на услугите продължи да бъде силно засегнат от мерки за блокиране, той се върна към растеж, тъй като компаниите се приспособяват към живота с вируса и се подготвят за по-добри времена. Междувременно производственият сектор процъфтява“, каза той.

Европейската централна банка прогнозира, че икономиката ще се разшири през второто тримесечие, а председателят Кристин Лагард изрази увереност, че регионът ще се радва на стабилен ръст през годината. Тя също така обеща да запази паричните стимули, за да поддържа условия за финансиране, благоприятни за компаниите и домакинствата.

Все пак безработните са с 1,5 млн. души повече, отколкото преди кризата, като още милиони са зависими от правителствени програми, което би могло да означава, че безработицата ще се увеличи, след като схемите за подпомагане изтекат. Очаква се икономиката да компенсира загубите до средата на 2022 г. - цяла година по-късно от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още