IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon продължава да наема хора - сега още 75 хил. души

Онлайн доставките растат, а компанията трябва да се справи с високото търсене

11:46 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка:Gabby Jones/Bloomberg

Американският технологичен концерн Amazon обяви, че ще наеме още 75 хил. души за различни работни позиции – от складови служители до шофьори за доставките. Това се случва, докато епидемията на коронавируса продължава да държи американците заключени в домовете им, а търсенето на онлайн поръчки расте, предава Ройтерс.

Докато купувачите опразват щандовете, страхувайки се от по-дълга блокада или от липса на продукти, компаниите се надпреварват да поддържат наличностите на храни и здравни продукти и държат служителите си, които работят в магазините или се занимават с поръчки.

Гигантът в онлайн търговията се изправя пред тежката задача да наеме още хора, въпреки че нарастват призивите да затвори свои обекти. Компанията, която обяви, че има случаи на коронавирус сред служителите на складовете си и се изправи пред няколко демонстрации, заяви, че ще започне да проверява температурата на служителите си ще ги задължи да носят маски. Правилата ще важат както за складовете в САЩ, така и в тези в Европа.

Вече се чуха призиви и от властите компанията да затвори своите складове.

Но в момент, в който безработицата достига рекордни нива, Amazon се опитва да запълни празнината. За да привлече нови служители, компанията твърди, че ще добави по 2 долара от минималните 15 долара на час, които американските ѝ работници получават.

Онлайн гигантът заяви, че е запълнил 100-те хил. позиции, които обяви по-рано, а новите работни места са допълнение към тях.

Amazon твърди, че очаква да похарчи над 500 млн. долара в глобален мащаб за увеличаване на заплатите на служителите си по време на пандемията, спрямо предишната прогноза за 350 млн. долара.

„Знаем, че много хора са засегнати икономически, тъй като работните места в сфери като настаняването, ресторантите и пътуванията са загубени или хората са в отпуск, като част от кризата, а ние приветстваме всеки, който няма работа, да се присъедини към Amazon, докато нещата се върнат към нормалното, а досегашният им работодател може да ги върне обратно“, посочва компанията в публикация в блога си.

Броят на служителите на Amazon се променя сезонно, като наскоро достигна пик по време на празничното тримесечие, когато бимаше 798 хил. служители на пълно и непълно работно време, преди да обяви 100-те хил. работни места след обявяването на пандемията.  

 

Междувременно стана ясно, че през тази седмица Amazon.com ще започне да позволява на продавачите в своята платформа да възобновят доставките на така наречените несъществени артикули, което е сигнал, че компанията разширява усилията си, за да отговори на по-широките нужди на потребителите, пише WSJ, позовавайки се на запознати източници.

През миналия месец Amazon взе решение да даде приоритет в своите складове на тези продукти, които се считат за много необходими по време на епидемията от коронавирус, като почистващи препарати, предмети за здравеопазване и храна. Amazon спря да приема пратки със стоки от продавачи, които не отговарят на нуждите на пазаруване на потребителите по време на пандемията. Ходът предизвика сериозни вълнения сред „армията от продавачи от трети страни“, които представляват 58% от продажбите на Amazon.

Amazon потвърди плановете. „По-късно тази седмица ще пуснем повече продукти в нашите центрове за изпълнение“, заяви говорител на базираната в Сиатъл компания. „Продуктите ще бъдат ограничени по количество, за да ни позволи да продължим да даваме приоритет на някои продукти и да защитим служителите, като същевременно гарантираме, че повечето продаващи партньори могат да изпращат стоки в нашите съоръжения".

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още