IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon залага на гласови асистенти за бъдещето на модерния дом

Американският технологичен гигант добавя нови функции за своя интелигентен асистент Alexa, опитвайки се да достигне до по-широк кръг от потребители

13:26 | 21.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Amazon Echo Plus <em>Снимка: Amazon.com</em></p>

Amazon Echo Plus Снимка: Amazon.com

Американският технологичен гигант Amazon обогати своята визия за интелигентни домове, управлявани чрез гласовият асистент Alexa, с богат набор от нови инструменти и функции за почти всяка стая от жилището, съобщава Bloomberg.

Компанията цели да наложи Alexa по-дълбоко в ежедневието на своите клиенти, надявайки се да популяризира технологията, която все още не присъства на масовия пазар, свързвайки потребителите в единната вселена на своите продукти.

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос вижда Alexa като следващия интерфейс, който ще свързва хората и машините, подобно на компютърната мишка при персоналните компютри и дисплея при смартфоните. 

Устройството Echo Dot е една от най-продаваните технологии на Amazon. Цената му е 50 долара и е със 70-процентно подобрение на звука, с което надминава продуктите на Sonos Inc.

Компанията също така представи и нов модел говорител, който върви заедно с вече съществуващите Echo продукти, както и чифт усилватели, работещи като аудио контролни центрове за дома.

Говорителят Echo, заедно с Alexa, дебютират през 2014 г. като поддържат водеща позиция пред продуктите на конкурентите от Google и Apple Inc.

Около две трети от потребителите на интелигентни говорители в САЩ ще използват технологията Echo до края на тази година, в сравнение с 30-те процента от 2017 г., показват прогнозите на EMarketer Inc.

Amazon направи подобрения и при говорителя Echo Show, добавяйки по-голям екран и по-качествен звук.

Новият Alexa Guard, продукт за домашна сигурност, може да сигнализира при счупване на прозорец, дим или наличие на въглероден диоксид, изпращайки предупреждение до смартфона.

Amazon влиза и в гаражите на своите клиенти чрез Echo Auto, устройство, което ще прибави допълнителни функции към Alexa - достъп до системите на колата плюс GPS приложение.

Глобалните разходи за устройства, свързани със смартфоните като говорители, термостати и прожектори, ще достигнат 96 млрд. долара до края на годината благодарение на новите технологии на Amazon, Alphabet, ADT Inc и Samsung.

Статистика показва, че цифровите асистенти не се използват особено често при пазаруване, но въпреки това тяхната популярност продължава да расте. Повече от 70% от американските потребители използват гласовата технология в ежедневието.

Все пак пазарът на гласовата технология бледнее в сравнение с пазара за смартфони. Според изчисления на Strategy Analytics около 12 милиона интелигентни говорителя, като Amazon Echo, са били закупени от април до юни. В същото време производителите на смартфони отчитат общо продажби от над 341 млн. броя в глобален мащаб.

Смартфонът остава най-използваната технология за връзката с интернет.

Amazon обаче се опитва да съкрати тази преднина. Компанията залага на изкуствения интелект, за да направи Alexa по-умна. Новата функция, наречена Alexa Hunches, ще анализира ситуацията в зависимост от разговора. Ако потребителят се обърне към нея с „лека нощ“, но е оставил включена лампата на терасата, програмата веднага ще го попита дали да я изгаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още