IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant Group обърна гръб на щатските борси

IPO-то може да надмине рекордното листване на Saudi Aramco и ще се състои в Хонконг и Шанхай

15:44 | 25.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Ant Group на милиардера Джак Ма подаде документи за първично публично предлагане в Хонконг и Шанхай, за да подкрепи експанзията си в областта на финансовите услуги и да затвърди лидерската си позиция като най-голямата китайска платформа за онлайн разплащания, пише Bloomberg.

Компанията ще емитира не повече от 10% нови акции от общия си капитал, сочат документи до борсата в Шанхай. Ant генерира 72,5 млрд. юана (10,5 млрд. долара) приходи през първата половина на годината, след като отчете 120,6 млрд. юана за цялата 2019 г. За първото полугодие на 2020 г. фирмата обяви 21,2 млрд. юана печалба.

Ant, диамантът в короната на империята на Alibaba, ускорява еволюцията си в онлайн търговски център за всичко – от заеми до туристически услуги и доставки на храна, в опит да си спечели обратно клиентите, които загуби от Tencent Holdings. С данните за милиард потребители на приложение Alipay зад гърба си, Ant се насочва към по-широкия пазар на финансови услуги, предлагайки технологии като изкуствен интелект, робоинвестиране и платформи за заеми.  

Едновременното листване в Шанхай и Хонконг може да е едно от най-големите от години и дори да надмине рекордното IPO на Saudi Aramco за 29 млрд. долара, твърди източник, запознат с въпроса. Компанията се цели в оценка от 225 млрд. долара, на база на IPO от около 30 млрд. долара, ако пазарните условия са благоприятни, твърдят източници, запознати с въпроса.

Ant ще използва средствата, за да разшири своите задгранични плащания и да увеличи развойната си дейност, сочат документите, в които обаче няма информация за ценовиа диапазон или за размера на средствата, които има намерение да набере при листването.

За разлика от китайски технологични гиганти като Alibaba Group Holding, Ant реши да не прави първично публично предлагане в Съединените щати в момент, в който засилените критики от администрацията на Доналд Тръмп към китайските компании излизат на преден план. Листването на Ant в Шанхай представлява победа за местната борса и е част от усилията на Китай да утвърди свои фондови пазари, докато напрежението с Вашингтон се засилва.

Alibaba е най-големият акционер в Ant с 33% дял.

Ant избра China International Capital, Citigroup, JPMorgan Chase & Co. за листването си в Хонконг. Credit Suisse пък е наета като глобален координатор за предлагането в Хонконг, твърдят източници, запознати с въпроса. Представители на Ant и Credit Suisse са отказали да коментират.

CICC и CSC Financial Co. ще водят IPO-то в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Чудесно , но ще пропусна новата китайска мода :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още