IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple забавя наемането на кадри?

Компанията иска да бъде по-внимателна в несигурни времена, твърдят източници на Bloomberg

22:43 | 18.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен гигант Apple планира да забави наемането на хора и ръста на разходите на част от подразделенията си, за да се справи с потенциалния икономически спад, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Решението е свързано със стремежа на компанията да бъде по-внимателна в несигурни времена, макар че това не е политика, касаеща цялата организация, посочват източниците, пожелали анонимност. Промените няма да засегнат всички екипи, а Apple все още има агресивни планове за пускане на продукти през 2023 г., които включват очила за смесена реалност – първата голяма нова категория продукти на компанията от 2015 г. насам.

И все пак по-предпазливият тон е нещо забележително за Apple – компания, която надмина очакванията на Wall Street по време на пандемията и се справи с минали икономически сътресения по-добре от много други компании в сектора.

Акциите на Apple спаднаха с 2% до 147,20 долара, след като Bloomberg писа за забавянето. От началото на годината стойността на книжата се е понижила със 17 на сто. Акциите и на други технологични компании поевтиняха днес заради новината.

През последните седмици Alphabet, Amazon.com, Meta Platforms, Snap и други технологични гиганти предприеха мерки за ограничаване на бюджетите и забавяне на наемането на хора. Microsoft, Tesla и Meta дори започнаха да съкращават кадри – нещо, което Apple никога досега не е правила.

Базираната в Купертино Apple заделя определена сума пари за всяко от основните си подразделения всяка година. Тези средства са предназначени за развойна дейност, ресурси и наемане на хора. Сега компанията е предвидила по-ниски от очакваното бюджети за някои екипи за 2023 г.

Освен това гигантът няма да увеличава работната сила на някои групи през следващата година, въпреки че обичайно наема с 5-10% повече хора за периода. Същевременно не планира да запълни позициите на оттеглящи се служители в някои от звената.

Говорител на технологичния гигант е отказал да коментира въпроса.

През последната година Apple инвестира значително в проучвания и развитие, наемаше агресивно от конкурентите си и пусна няколко нови продукта. Но също така се изправи пред предизвикателства, свързани с веригите на доставките, включително затварянето на производствени звена в Китай през последните месеци. През април Apple предупреди, че проблемите ще ѝ струват до 8 млрд. долара за последното тримесечие.

Анализатори очакват на 28 юли Apple да отчете 83 млрд. долара приходи за третото тримесечие, малко над сумата за същия период година по-рано.

По време на последното представяне на финансов отчет на компанията главният изпълнителен директор Тим Кук каза, че Apple „вижда инфлацията“ и влиянието ѝ върху брутния марж и оперативните разходи е очевидно. Компанията посочи и негативния ефект от Covid-19 и нарастващите транспортни разходи. Тя отказа да даде конкретна прогноза за приходите си.

Макар че забавянето на разходите е рядкост за компанията, тя е предприемала подобни стъпки и преди. В началото на 2019 г., преди пандемията, компанията намали наемането на кадри, след като продажбите на iPhone в Китай и други части на света не отговориха на очакванията. През април гигантът забави и привличането на хора за някои позиции в търговските му обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още