IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на 5G в България - все още изпълнено с въпросителни

Тепърва предстои решаването на проблемите със строителното законодателство и разпределянето на необходимите честоти на телекомите

18:01 | 19.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България върви в посока създаването на условия за успешното пускане на 5G мрежи, но все още се сблъсква с големи предизвикателства по пътя си. Това стана ясно от днешната дискусия на тема „5G: Интелигентна трансформация и растеж“, организирана от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Събитието е първото подобно, на което представители на трите телекома и регулаторите, в лицето на КРС, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на здравеопазването, се събират публично, за да обсъдят проблемите пред пускането на следващото поколение мобилни мрежи.

Подобно на други европейски страни България все още не е разпределила частите от спектъра, необходими за целта, тъй като те се държат от Министерството на отбраната. Въпреки това от КРС се ангажираха със срок, в който да очакваме процедура по този въпрос.

„През следващата година, в рамките на второто тримесечие, ще започнем процедури за разпределяне на ресурса“, коментира Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

По думите му това е възможно, тъй като е „достигнат разумен вариант за оптимизиране на цените“. Той визира тарифата, която телекомите ще плащат, и за която вече чухме заявки, че ще бъде намалена, за да се стимулира дейността на телекомите.

„Целенасочените инвестиции не могат да бъдат други освен пазарно ориентирани и ако не искаме те да намерят отражение върху тарифата, за да се стимулира потреблението, ясно е, че трябва да се мисли за други мерки. Една от тях е ясно определена – намаляването на таксите, които се събират годишно и първоначално за ползване на спектъра. В най-скоро време Министерски съвет ще гласува промяната в тарифата“, обясни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той не разкри какви приходи се очакват от търговете.

Намаляването на тарифите е ключово за играчите в телекомуникационния сектор у нас, тъй като инвестициите, които ще са необходими за пускането на 5G, ще са значително по-големи от тези за предлагането на предишните поколения мрежи.

Главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев подчерта, че изграждането на 5G е по-скъпо от 4G и 3G мрежите. „То изисква между 2 и 3 пъти повече честотен спектър, а оборудването е средно 4 пъти по-скъпо от останалото. Да не говорим, че трябват повече базови станции“, подчерта той.

Според главния технически директор на A1 Българя Тодор Ташев ще е необходимо увеличаване гъстотата на базовите станции. „5G ще тръгне на честота 3,4-3,8 GHz и в един момент ще добавим и 700-800 MHz, който ще бъде за вътрешно покритие и за покритие на територия“, коментира той.

Същевременно представителите на телеком сектора са категорични, че не очакват бърза възвръщаемост от инвестицията. „Инвестицията в 5G няма да се отплати в краткосрочен план, но в дългосрочен това ще се случи“, посочи Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Telenor България.

Представителите на телекомите отново повдигнаха въпроса за проблемите със строителното законодателство. Според сегашната нормативна уредба разрешенията, необходими за обновяването на една базова станция, се издават в рамките на 12-24-месечен период.

От името на телекомуникационните компании Атанас Добрев призова за облекчаване на режима „в духа на добрата европейска практика“, за да може да се проправи път за по-лесното пускане на 5G мрежите.

Макар от МРРБ да не коментираха категорично, че се очаква промяна в условията, министър Росен Желязков бе категоричен, че държавата трябва да бъде по-гъвкава и да реагира по-бързо. „Ясно е, че режимът ще се промени“, заяви той.

Главният секретар на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Веселина Терзийска посочи, че МРРБ е запознато с предложенията на мобилните оператори за „т.нар. облекчаване на режима по обновяване на базовите станции. Под термина обновяване се има предвид поддръжка, дооборудване, подобряване на отделни елементи. Предложението на операторите е тези дейности да се приравнят на текущ ремонт“.

Ако бъде въведен нов режим, от министерството твърдят, че ще се даде възможност за регистрация през КРС. „Ние считаме, че контролът при това обновяване следва да се осъществява от общинските администрации“, посочи Терзийска.

Към настоящия момент изграждането, реконструкцията и основният ремонт на базовите станции на мобилните оператори са трета категория за строеж съгласно Закона за устройство на територията. Това е една от най-тежките категории, за която се изисква одобряване на инвестиционен проект, издаване на разрешение за строеж и съответно въвеждане в експлоатация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още