Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕС подмина призивите на САЩ да блокира Huawei

Страни в блока ще трябва да решат по отделно как да действат спрямо китайската компания

ЕС подмина призивите на САЩ да блокира Huawei

Снимка: Архив Ройтерс

Държавите от Европейския съюз (ЕС) ще трябва да споделят данни за 5G рисковете пред киберсигурността и да изготвят мерки как да се справят с тях до края на годината, обяви Европейската комисия (ЕК) във вторник, избягвайки призивите на САЩ да блокира китайската технологична компания Huawei в целия блок, предава Ройтерс.

Целта е да се ползват инструменти в рамките на съществуващите правила за сигурност плюс трансгранично сътрудничество, обяви ЕК, оставяйки на отделните страни от ЕС да решат дали искат да забранят някоя компания заради опасения за националната сигурност.

Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Холандия, Литва и Португалия се подготвят за издаването на 5G лицензи тази година, а други шест държави ще го направят през следващата.

Ходът на Европейския съюз беше направен въпреки натиска от страна на САЩ за бойкотиране на Huawei. Съединените щати се опасяват, че Китай използва телекомуникационното оборудване на компанията за шпионаж. Huawei отрича тези обвинения. Компанията заведе дело срещу правителството на САЩ по този повод.

ЕС предостави допълнителни подробности по плана, а еврокомисарят по дигиталните въпроси Андрус Ансип заяви, че мерките, обявени във вторник, имат за цел да адресират притесненията, че чуждестранни правителства използват отделни компании за шпионаж.

Още по темата

Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа се пробужда за потенциалата китайска доминация в региона.

Ансип коментира, че 5G технологията ще трансформира икономиката и обществото, но това не може да се случи, без да има изградена пълна сигурност в сектора.

Страните от ЕС имат време до края на юни да определят рисковете пред киберсигурността, свързани с 5G. След това блокът ще трябва да постигне съгласие по мерките за ограничаване на тези рискове. Това ще се случи в края на годината.

Сред мерките могат да попаднат изисквания за сертифициране и тестове на продукти или доставчици заради потенциален риск за сигурността. До 1 октомври 2020 г. блокът ще реши дали да предприеме повече действия.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Има пропуски в киберсигурността, проблемът е хроничен, смята експерт