Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Facebook се ползва все по-малко за новини

Младите потребители предпочитат да обсъждат темите от деня в чат приложенията, сочи ново проучване

Facebook се ползва все по-малко за новини

Снимка: Архив Ройтерс

Използването на социални мрежи като Facebook за достъп до новини е започнало да спада в САЩ, след като много млади хора се насочват към чат приложения като това на Facebook – WhatsApp, за да обсъждат събития, сочат данни на Reuters Institute.

Потреблението на Facebook - най-голямата социална мрежа в света, за новини се е свило с 9 процентни пункта от 2017 г. в САЩ, а при младите хора спадът е още по-голям – 20%, сочи проучването на института, проведено сред 74 хил. души на 37 пазара.

"Използването на социални мрежи за новини е започнало да спада на редица ключови пазари след години на продължителен растеж“, коментира Ник Нюман от Reuters Institute.

"Продължаваме да виждаме ръст на потреблението на чат приложения за новини, тъй като потребителите искат по-лични места (с по-малки възможности за конфронтации), в които да общуват“, посочва още той.

Проучването очертава волатилността на потребителските вкусове, докато медийната индустрия се опитва да се справи с влиянието на интернет и смартфоните, които са променили начина, по който хората потребяват новини, както и начина, по който медийните организации печелят пари.

Още по темата
Проучването е направено преди Facebook да се сблъска с критики за алгоритмите си, които може да са показвали с приоритет подвеждащи новини.

Facebook и Twitter все още са използвани от много потребители за откриването на новини, но обсъждането на темите се случва в чат приложения като WhatsApp, често защото хората се чувстват по-малко уязвими, когато обсъждат събития в подобни приложения.

"Социалните мрежи са като да носиш маска“, посочва в рамките на проучването британка във възрастовата група 30-45-годишни. „Когато съм в чат групите с моите приятели, маската пада и чувствам, че мога наистина да бъда себе си“.

Основаната през 2009 г. WhatsApp, която беше придобита от Facebook през 2014 г. за 19 млрд. долара в акции и в брой, е по популярна от Twitter в много страни от гледна точка на новините, посочва докладът.

Някои респонденти все още откриват новини във Facebook, но след това публикуват информация за тях в групови дискусии в WhatsApp с по-близките си приятели.

WhatsApp и Instagram, която също е на Facebook, са особено популярни в Латинска Америка и Азия, докато Snapchat се радва на напредък в Европа и САЩ, допълва проучването.

По-малко от половината от анкетираните по света твърдят, че вярват на медиите през по-голямата част от времето. В САЩ 34% от респондентите посочват, че вярват на повечето новини през повечето време, което е с 4 процентни пункта надолу.

В САЩ местните телевизионни новини и Wall Street Journal са медиите с най-голямо доверие, а във Великобритания това са BBC и ITV.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Новини Facebook WhatsApp

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Международната експанзия на Xiaomi се отплаща