IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP потвърди предложението за сливане с Xerox, но не е готова да каже „да“

Компанията за копирни машини, базирана в Кънектикът, очаква комбинираното предприятие Xerox-HP да спести поне 2 млрд. долара разходи

17:04 | 07.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От HP потвърдиха, че Xerox Holdings е направила оферта за поглъщане, като потенциалната сделка между двете емблематични имена в технологиите, би променили печатарската индустрия.

„Водили сме разговори с Xerox Holdings Corporation от време на време относно потенциално бизнес обединение“, се казва в изявление от сряда на базираната в Калифония HP.

„Вчера получихме предложение. Имаме практика на предприемане на действия, ако налице е по-добър път напред, като ще продължим да действаме обмислено, дисциплинирано и с оглед на това, което е в интерес на всички наши акционери“, пояснява ощe изявлението.

Citigroup се е съгласила да предостави на Xerox финансиране за поглъщането на HP, според запознати източници. Компанията вероятно ще се сдобие с поне 20 млрд. долара дълг, за да приключи сделката, съобщават по-рано от Wall Street Journal, цитирани от Bloomberg.

Пазарната капитализация на HP е около 27,3 млрд. долара при приключването на търговията във вторник, докато на Xerox е 8 млрд. долара преди да се появи новина за потенциалната сделка.

Xerox разшири офертата на 22 долара на акция, съобщава Financial Times.

От HP не са взели решение дали офертата на Xerox е правилната сделка, според източник, пожелал анонимност. Производителят на персонални компютри не е съгласен с Xerox относно потенциалните синергии и има опасения относно дълга, необходим за сделка.

Дори ако HP реши, че сливането си заслужава, компанията не e убедена дали Xerox има съответния опит за такава сложна операция и не смята, че Xerox трябва да е купувачът, добавя още същият източник.

HP, един от най-големите производители на принтери в света, и Xerox, един от най-големите продавачи на фотокопирни машини, се борят, с намаляващия интерес към печатните материали както на офисите, така и на потребителите. HP се опитва да се справи и със стагнацията на пазара за персонални компютри.

И двата производителя на хардуер реагираха на променящите се пазари със значителни мерки за намаляване на разходите. Новият главен изпълнителен директор на HP Енрике Лорес обяви поредното преструктуриране, което може да премахне до 16% от работната сила до края на фискалната 2022 г. на фона на спад на продажбите в доходния й бизнес с принтерни мастила. Xerox заяви, че планира да намали разходите за 640 млн. долара през тази година. Компанията за копирни машини, базирана в Кънектикът, очаква комбинираното предприятие Xerox-HP да спести поне 2 млрд. долара разходи, според Wall Street Journal.

В изявление си HP изрази увереност относно своя план за бъдещето.След като се раздели от производителя на сървъри Hewlett Packard Enterprise през 2015 г., HP избягва големи сливания и придобивания. Компанията се фокусира върху финансовата дисциплина, минимизиране на дълга и връщане на капитала на акционерите в оперативен шаблон, определен от бившия изпълнителен директор на Hewlett-Packard Мег Уитман. HP обаче похарчи 1,05 млрд. долара за принтерната единица на Samsung Electronics, за да засили присъствието си на пазара за фотокопирни машини на стойност 55 млрд. долара, където Xerox се представя отлично.

Във вторник Xerox обяви, че ще получи 2,3 млрд. долара от дългогодишния си партньор Fujifilm Holdings за участието си в съвместното им предприятие Fuji Xerox. От миналата година американската компания заяви, че възнамерява да прекрати връзките си с японската компания, след като сложната сделка за сливане се разпадна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още